Advertentie

Wat zijn de voordelen en nadelen van alimentatie afkopen om sneller van elkaar af te zijn? Ondanks dat u bij het scheiden van elkaar af wilt, is dat in de praktijk niet zo. Ook na de scheiding is er de financiële plicht om voor elkaar te zorgen.

Advertentie

Vervelend als je juist niets meer met elkaar te maken wilt hebben. Toch zal de verbintenis nog gedurende twaalf jaar voortduren omdat er elke maand een alimentatie bedrag moet worden overgemaakt. Door het afkopen van de alimentatie kan u voorkomen nog  honderd vierenveertig keer een alimentatie bedrag aan uw ex te moeten overmaken.

alimentatie afkopen

Alimentatie afkopen is dan een goede optie om ook in één keer snel van elkaar af te zijn. Het is wel zo dat bij alimentatie afkopen alleen het afkopen van de partneralimentatie mogelijk is. Het alimentatie afkopen van de kinderalimentatie is niet mogelijk.

Advertentie

Hoe gaat het alimentatie afkopen in zijn werk

De manier om snel helemaal van elkaar los te komen is de alimentatie afkopen. Zeker als de scheiding gepaard is gegaan met veel ruzie is dat een prettig idee. De gedachte om nog jaren elke maand een alimentatie bedrag naar de ex over te maken is niet zo’n aanlokkelijk idee. Voor de ander, die elke maand zijn hand moet ophouden voor de ex die je wel kan schieten, is het ook geen prettig vooruitzicht. Ook blijft het leven van de ex jouw leven beheersen. Immers, als de ex zonder werk komt te zitten merkt u dat ook. U krijgt dan in één keer geen alimentatie meer.

Hoe gaat het alimentatie afkopen nu in zijn werk? Het afkopen is simpel. Het totale bedrag van de twaalf jaar alimentatie wordt in één keer betaald. Hiermee worden alle partneralimentatie verplichtingen afgekocht. Ook is het mogelijk een uitruil te doen. Bijvoorbeeld de één krijgt het eigendom van het huis met de gedeeltelijk afbetaalde hypotheek en de ander hoeft dan geen alimentatie meer te betalen. Of de één neemt de hypotheekschuld over als er verder geen alimentatie betaald hoeft te worden. Het afkopen en de voorwaarden van het afkopen van de alimentatie worden vastgelegd in uw echtscheidingsconvenant.

Voordelen van alimentatie afkopen om snel van elkaar af te zijn

Voor de belastingaangifte kan het aantrekkelijk zijn om de alimentatie van twaalf jaar in één keer af te kopen. In het jaar dat de alimentatie wordt afgekocht ontstaat er een grote aftrekpost. Als de alimentatieplichtige dat jaar veel inkomsten heeft, dan is deze grote aftrekpost aantrekkelijk. Een ander voordeel is dat als de alimentatie betaler door hard werken een promotie krijgt, dit niet voor een deel aan de ex hoeft af te dragen. Immers als de inkomsten omhoog gaan is dat een reden om een herziening van de partneralimentatie aan te vragen. Nog afgezien van de emotionele voordelen van het alimentatie afkopen.

Nadelen van alimentatie afkopen en snel van elkaar af te zijn

Een nadeel bij het afkopen is dat de ex-partner die het afgekochte alimentatiebedrag krijgt in één keer een flink bedrag op de rekening krijgt. Op zich is dat natuurlijk prettig maar de belastingdienst zal het bedrag ook belasten met inkomstenbelasting. Voor een groot bedrag wordt dat natuurlijk een aanzienlijke inkomsten belasting aanslag. In dat geval is het handig om via een verzekeringsmaatschappij het bedrag te storten zodat er een lijfrente uitkering kan plaatsvinden. Er wordt dan periodiek een uitkering uit de lijfrente pot gedaan zodat er niet in één keer heel veel inkomsten zijn.

Een ander nadeel van het alimentatie afkopen is dat de alimentatieplichtige rente inkomsten mis loopt. De alimentatiebetaler loopt bij het alimentatie afkopen in één keer een aanzienlijke hoeveelheid rente mis omdat het geld gedurende twaalf jaar niet in zijn bezit is. Dit nadeel kan bij de afkoopsom worden gecompenseerd.

Afkopen van alimentatieverplichting nadelig bij wijziging omstandigheden

Een ander groot nadeel van het afkopen van de alimentatie zit natuurlijk in het feit dat het nogal zuur is als de alimentatie ontvanger na de afkoop gaat samenwonen of trouwen. Was er niet afgekocht dan hoefde er bij samenwonen en trouwen namelijk geen alimentatie meer betaald te worden. Is het alimentatiebedrag al afgekocht dan is de buit voor de andere ex al binnen. Onterecht want er hoeft dan geen of veel minder partneralimentatie betaald te worden.

De vraag blijft dan natuurlijk of de ex anders was gaan samenwonen of trouwen, wetende dat de partneralimentatie dan zou stoppen. Ook als na het afkopen van de alimentatie de levensomstandigheden van de ontvangende partner dusdanig wijzigen dat er een beroep op de bijstand gedaan moet worden, ontstaat er een vervelende situatie. De gemeente kan dan alsnog de alimentatieplichtige aanspreken op zijn verplichting alimentatie te betalen. De gemeente hoeft geen rekening te houden met de onderlinge afspraak van het alimentatie afkopen van de partneralimentatie.

Nadelen groot alimentatie bedrag in één keer afkopen voorkomen

Om te voorkomen dat de ontvangende partij in één keer een groot bedrag belast krijgt, kan de ex-partner het geld ook storten bij een verzekeringsmaatschappij voor een lijfrente-uitkering. Lijfrente is een vaststaande periodieke uitkering, waarvoor van tevoren premie wordt betaald. Bij alimentatie afkopen krijgt de ontvanger de periodieke alimentatie dan van de verzekeringsmaatschappij.

Aan het afkopen van de alimentatieverplichting zitten voordelen en nadelen

Weeg van te voren goed de voordelen en de nadelen van alimentatie afkopen af voor jouw persoonlijke situatie. Aan het alimentatie afkopen kunnen aanzienlijke financiële gevolgen zitten. Bereken zorgvuldig wat de gevolgen zijn voor je toekomst. Extra tip: houd je ook de alimentatie indexering in de gaten? Elk jaar wordt het alimentatie bedrag hoger omdat dit meegaat met de indexering.

Waarde: 5.0. van 1.
Even wachten…