Wat is alimentatieplicht en wanneer stopt deze alimentatie verplichting? U gaat scheiden en u zult zich afvragen: wat betekent een alimentatieplicht voor mij? Toen u ging trouwen heeft u elkaar van alles beloofd.
U heeft veel plichten op u genomen. De verplichting om voor elkaar te zorgen en elkaar trouw te blijven. Maar óók financieel voor elkaar te zorgen. Plichten van het huwelijk die zelf wettelijk zijn vastgelegd. Als er gescheiden gaat worden vervallen al deze verplichtingen.

U hoeft niet meer voor elkaar te zorgen en u hoeft ook niet meer trouw aan elkaar te zijn. Op één uitzondering na. U blijft een onderhoudsplicht naar elkaar toe houden. Er moet financieel voor elkaar en voor de kinderen blijven worden gezorgd. Na een scheiding is er een alimentatieplicht. Een verplichting om elkaar financieel te blijven onderhouden. Als uw ex-partner niet voldoende financiële middelen heeft om rond te komen of de kinderen te verzorgen dan moet u voldoen aan de alimentatieplicht en financieel bijdragen.
Wanneer stopt de alimentatieplicht
De plicht om alimentatie te betalen stopt ook een keer. U heeft niet de rest van uw leven de verplichting om financieel voor elkaar te zorgen na de echtscheiding. Over het algemeen stopt de alimentatieplicht na twaalf jaar. Heeft uw huwelijk korter geduurd dan vijf jaar dan stopt de alimentatieplicht al na vijf jaar. Mocht de ex-partner die de alimentatie ontvangt gaan hertrouwen of gaan samenwonen dan vervalt de alimentatieverplichting ook.
Het kan natuurlijk ook zo zijn dat u bij de echtscheiding procedure andere afspraken heeft gemaakt over de alimentatieplicht. Dan gelden deze afgesproken plichten. Voor de kinderalimentatie moet de rechter zijn goedkeuring eraan gegeven hebben. Uiteraard vervalt de verplichting tot het betalen van alimentatie ook als één van de partners komt te overlijden.
Alimentatieplicht bij kinderen is een alimentatie verplichting
Ouders moeten ten aller tijde voor hun kinderen de verzorging en opvoeding bekostigen. Tot de leeftijd van achttien jaar is er een onverbiddelijke alimentatieplicht voor de kinderen. Het is ook de rechter die de kinderalimentatie vaststelt. Voor deze alimentatie plicht geldt dat meer mag maar minder dan door de rechter bepaald zeker niet. Als er bij de alimentatieplichtige niet voldoende geld binnenkomt om aan de alimentatieplicht voor de kinderen te voldoen, dan bepaalt de rechter of dat zo is en wat het nieuwe bedrag aan kinderalimentatie dan moet worden.
Ook na het bereiken van de leeftijd van achttien jaar blijft de onderhoudsplicht voor de ouders bestaan. Tot de leeftijd van twintig jaar is er een voortgezette onderhoudsplicht van toepassing. De alimentatieplichtige dient het levensonderhoud en de studie van de kinderen te betalen. Voor de kinderen is dus een alimentatieplicht van toepassing tot het eenentwintigste jaar.
Na het huwelijk blijft er de plicht om alimentatie te betalen
De onderhoudsplicht is de enige verplichting die uit uw huwelijksvoorwaarden overblijft na de scheiding. Dit betekent dat u de plicht heeft om na de echtscheiding alimentatie te betalen. Bereken dit zorgvuldig en houdt er goed rekening mee. U zit er een tijd aan vast.