Als één van de ex-partners de andere ex-partner uitkoopt om zo in de eigen woning te kunnen blijven wonen, moet er dan over de uitkoopsom belasting betaald te worden? Belasting betalen over uitkoopsom eigen woning, hoe zit dat precies?
De partner die uitgekocht wordt krijgt in één keer een grote hoeveelheid geld van de ex-partner maar omdat dit geld van de vertrekkende partner zelf is betreft het geen inkomsten bron. Hierom hoeft er geen belasting te worden betaald over de uitkoopsom van de woning. De uitkoopsom is eigen geld.
Belasting betalen over uitkoopsom moet soms wel
Er moet soms wel belasting worden betaald over de uitkoopsom. In sommige gevallen spreken ex-partners met elkaar af om niet het gehele uitkoopbedrag in rekening te brengen. Zo wordt de andere partner in staat gesteld de woning te kopen en hoeft de woning niet verkocht te worden. Dit kan voordelen hebben omdat de kans bestaat dat de opbrengst bij verkoop lager is of omdat het prettig is dat de kinderen in de ouderlijke woning kunnen blijven wonen.
Echter de belastingdienst kan dit aangepaste bedrag als een schenking beschouwen en daar schenk belasting over heffen. Bij een schenking van een deel van de uitkoopsom moet er dus wel belasting betaald worden. In dat geval is het dus handig om het verminderde bedrag als lening aan de ex-partner te geven. Een lening waar de vertrekkende partner gewoon rente over betaald en die op een later moment wordt afgelost.
Bij geen schenking geen belasting betalen over uitkoopsom
Over het uitkoopbedrag hoeft geen belasting te worden betaald als het geen schenking is. Hierdoor is er geen sprake van een schenking en is er geen sprake van belasting betalen over uitkoopsom en kan het uitkoopbedrag belastingvrij ‘geleend’ worden. Resumé: het uitkoopbedrag dat de door de uit het huis vertrekkende partner is onbelast voor de belasting als u in gemeenschap van goederen bent getrouwd. Het is uw eigen geld, daar hoeft u niet nog een keer belasting te betalen.