Bijleenregeling bij echtscheiding en eigenwoningreserve bij uitkopen van ex-partner. De bijleenregeling houdt het volgende in. Als u uw huis verkoopt en er bij de verkoop meer voor krijgt dan uw hypotheekschuld, dan krijgt u te maken met de bijleenregeling.
Bij de bijleenregeling moet u de overwaarde, de zogenaamde eigenwoningreserve, gebruiken om uw nieuwe woning mee te betalen.
Als u dus bij de verkoop van uw huis geld overhoudt omdat de verkoopprijs hoger was dan uw hypotheekschuld, dan moet u dit geld investeren in uw nieuw huis. Tenminste als u van de maximale hypotheek aftrek gebruik wilt maken, en wie wilt dat nu niet. Het is natuurlijk niet verboden om van de bijleenregeling gebruik te maken en de overwaarde niet in uw nieuwe huis te investeren. De belastingdienst zal het u niet kwalijk nemen als u de deze regeling links laat liggen. Alleen dan geen maximale renteaftrek na de echtscheiding.
Bijleenregeling als voor echtscheiding in gemeenschap van goederen getrouwd
Waren u en uw ex-partner is gemeenschap van goederen getrouwd en uw ex-partner wil in de eigen woning blijven wonen en u uitkopen dan kan dat als er de afgelopen vijf jaar geen eigenwoningreserve is gevormd. Is er overwaarde dan krijgt de partner die wordt uitgekocht wel te maken met een eigenwoningreserve, namelijk dat deel wat de overwaarde van het huis betreft. Kopen de ex-partners elkaar niet uit en wordt het huis op de gebruikelijke manier verkocht dan wordt de eigenwoningreserve door tweeën gedeeld. De bijleenregeling is dan voor beide voor dit deel van toepassing.
Bijleenregelen als voor echtscheiding in huwelijkse voorwaarden getrouwd
Wanneer de ex-partners onder huwelijkse voorwaarden zijn getrouwd zit de bijleenregeling anders in elkaar. Het huis is dan eigendom van één van de twee ex-partners. De eigenaar van het huis bezit in dat geval dan ook de eigenwoningreserve. De ander heeft dat dan niet. Nu is het meestal zo dat in de huwelijkse voorwaarden een zogenaamd verrekenbeding is opgenomen. Dit betekent dat bij een echtscheiding de vermogens van beide worden verdeeld alsof de partners getrouwd waren in gemeenschap van goederen.
Bij de regeling bijleen moet duidelijkheid zijn over de eigen woningreserve
De partners krijgen dan allebei de helft van het huis. Echter regeling bijlenen houdt daar geen rekening mee. De eigenwoningreserve blijft in de optiek van de bijleen regeling bij degene die officieel eigenaar is. Alleen via een verzoek aan de belasting is het nog mogelijk om dit terug te draaien zodat de overwaarde van het huis tussen de partners ook voor de bijleenregeling wordt verdeeld.