Wat is een echtscheidingsconvenant precies? Een echtscheidingsconvenant afsluiten is een overeenkomst, een door beide ex-partner ondertekend document, afsluiten waarin alle afspraken die gemaakt zijn rondom de echtscheiding in staan vastgelegd.
Een echtscheidingsconvenant kan u zelf opstellen of u kunt een advocaat een echtscheidingsconvenant op laten stellen. Vaak zijn dit standaard documenten aangevuld met wensen en afspraken vanuit uw persoonlijke situatie.

In dit convenant worden afspraken vastgelegd over de omgangsregeling van de kinderen, de alimentatie voor de partner en de alimentatie voor de kinderen, waar de kinderen gaan wonen, hoe de inboedel en het spaargeld verdeel moet worden, hoe de verdeling van het pensioen is geregeld, wie de hond en de auto krijgt, de verdeling van het eigen huis, etc. Een echtscheidingsconvenant afsluiten betekent dat de afspraken over de wijze waarop de gehele scheiding is geregeld worden vastgelegd.
Gemeenschappelijk afsluiten van een echtscheidingsconvenant
U kunt als ex-partner ervoor kiezen om gezamenlijk een echtscheidingsconvenant op te stellen en dus gezamenlijk afspraken te maken. Dit is natuurlijk niet altijd mogelijk. Sommige partner gaan in goed overleg uit elkaar en sommige partner kunnen elkaars bloed wel drinken als ze uit elkaar gaan. Het is bijna altijd wel zo dat als partners samen een convenant voor de echtscheiding opstellen dit goedkoper en sneller gaat. Denk er wel om dat u in een onderhandelingssituatie bevindt met een resultaat waar u nog jaren aan vast zit.
Belangrijkste afspraken: hoofdverblijf kinderen, omgangsregeling, partneralimentatie, verdeling inboedel, woning, verdelen spaargeld, pensioen en kinderalimentatie.
Vaak wordt er een bemiddelaar ingezet in de vorm van een scheidingsmakelaar, scheidingsplanner, echtscheidingsbemiddelaar, die allemaal mediation inzetten om tot een goed echtscheidingsconvenant te komen waar beide partijen zich in kunnen vinden. Er kan dan bij de rechter een gezamenlijk verzoek worden ingediend voor de echtscheiding. De rechter is er dan snel mee klaar en hoeft alleen maar te kijken of aan de wettelijke eisen van een echtscheidingsconvenant is voldaan.
Een echtscheidingsconvenant laten afsluiten door de rechter
Het kan zo zijn dat de onderlinge verhoudingen dusdanig verstoord zijn dat onderling tot overeenstemming komen niet tot de mogelijkheden behoort. Ook kan het zijn dat één van de partners zich ergens onredelijk op heeft vastgepind. Vaak zijn de financiële gevolgen en het afstand moeten doen van bezittingen heikele onderdelen. Is het niet mogelijk om samen afspraken te maken, ook niet met begeleiding van een mediator, dan kunnen beide partijen een advocaat inhuren en de rechter vragen een uitspraak te doen over de zaken die in een echtscheiding convenant moeten worden afgesproken. Belangrijk punt waarom er echtscheidingsadvocaten worden ingehuurd is dat het onderling vertrouwen ontbreekt voor het opstellen van een echtscheidingsconvenant.
Een echtscheidingsprocedure is geen dagelijkse kost en als je elkaar niet meer vertrouwd dan weet je niet of je goede afspraken maakt. Doe je je kinderen niet te kort als je dit kinderalimentatiebedrag afspreekt? Is er echt geen ruimte voor partneralimentatie? Waarom moeten je kinderen twee dagen per week naar je partner, in de huwelijkse periode keek je partner niet naar ze om? Allemaal zaken waar je onzeker over bent en waar je je partner niet meer in vertrouwd. Reden om de rechter te laten beslissen over de zaken die in een echtscheidingsconvenant moeten worden besloten.
Een echtscheidingsconvenant is rechtsgeldig en moet nageleefd worden
Als een echtscheidingsconvenant eenmaal door de rechter bekrachtigd is, moeten de afspraken in het convenant ook nageleefd worden. Of u nu zelf met een gemeenschappelijk verzoek bent gekomen of dat u via advocaten tot een overeenstemming bent gekomen, als de rechter het echtscheidingsconvenant heeft vastgesteld zit u er aan vast.
Bent u later van mening dat het allemaal toch niet zo eerlijk is wat u heeft overeengekomen dan kunt u of uw ex daar niet zelf van afwijken. Doet u of uw ex dat wel dan kunt u via rechter of een deurwaarden afdwingen dat de afspraken worden nagekomen. Enige aandacht en onderhandelen bij het opstellen van een echtscheidingsconvenant is dan ook van belang.
Een echtscheidingsconvenant moet nauwkeurig en met aandacht worden afgesloten
U kunt in een echtscheiding convenant ook allerlei zaken zetten die niet bij wettelijk verplicht zijn om erin te zetten. U kunt alles vastleggen wat u wilt. U kunt bijvoorbeeld de afspraken over wie alles betaalt tot de scheiding helemaal geregeld is in het scheidingsconvenant opnemen.