Je hebt de knoop doorgehakt. Je wilt een scheiding aanvragen. Vol overtuiging heb je tegen jezelf gezegd: ‘Ik wil scheiden’. Maar hoe doe je dat? Waar begin je? Hoe pak je het aan? Hoe vertel je het je partner? Je hebt geen idee waar te beginnen.
Het belangrijkste bij de zoektocht naar het beantwoorden van de vraag: ‘Ik wil scheiden, maar hoe moet dat?’, is dat je ervoor moet zorgen jezelf goed te informeren. De grootste fout die je kunt maken is om je hoofd in het zand te steken. Hoe graag je dat ook zou willen.

Je voelt je niet goed in je vel zitten en het liefst laat je de boel de boel. Toch moet je in actie komen. Je goed laten informeren is stap één:
- informeren over de scheidingsprocedure,
- de regels rondom alimentatie,
- de echtscheiding advocaat,
- de zaken rondom kinderen,
- het huis,
- de verdeling
- maar vooral hoe het gaat met de financiën.
Realiseer jezelf dat in vergelijking met de huwelijkse situatie de kosten zullen toenemen en het inkomen zal afnemen. Wees ook bedacht op schulden. Vooral het huis en mogelijke schulden op de bank kunnen problemen opleveren. Je zit natuurlijk niet lekker in je vel als je wilt gaan scheiden. Een echtscheiding is een emotionele gebeurtenis die met veel onzekerheid, verwarring en verdriet gepaard gaat. Zorg dat je niets op zijn beloop laat en regel je scheiding stap voor stap.
Ik wil scheiden, wat moet ik doen?
Het belangrijkste advies als je wilt gaan scheiden: zorg dat je goed geïnformeerd bent. Een echtscheiding heeft juridische gevolgen en kan aanzienlijke financiële gevolgen hebben. U krijgt met veel zaken te maken die uw aandacht zullen moeten hebben:
- partneralimentatie,
- kinderalimentatie,
- verdeling van het eigen huis,
- wie gaat waar wonen,
- verdeling van de boedel,
- ouderschapsconvenant,
- voorlopige voorzieningen
Maar ook hoe je het allemaal met je partner gaat regelen en hoe je in je levensonderhoud gaat voorzien na de echtscheiding. De wens: ‘ik wil scheiden’, heeft echter niet alleen veel juridische en financiële gevolgen maar vergeet niet dat de ik wil scheiden wens ook veel emotionele en psychische gevolgen heeft.
‘Ik wil scheiden’, is makkelijker gezegd dan gedaan. Een scheiding is ingrijpend en gaat met veel onzekerheid en verdriet gepaard. Zorg dat u goed geïnformeerd bent.
Je dient een gezamenlijk verzoek voor een echtscheiding bij de rechtbank in te dienen. Dit zal een advocaat voor je doen. Ook dien je een ondertekend convenant in te dienen, waar alle afspraken in staan die je met je partner hebt gemaakt over de kinderen in de vorm van:
- een ouderschapsplan,
- de verdeling van de boedel,
- afspraken over de alimentatie
- en alle andere overeengekomen afspraken.
De weg hiernaar toe is een ander verhaal. Je zult met je ex-partner afspraken moeten maken die in het gezamenlijk ondertekende convenant moeten staan. Het kan gebeuren dat je hier direct met je ex-partner overeenstemming over hebt. Het kan natuurlijk ook gebeuren dat je er helemaal niet uitkomt. Een vechtscheiding ligt dan op de loer. Een mediator die jullie tot gezamenlijke afspraken kan brengen is dan een oplossing.
Je partner vertellen dat je wilt scheiden
Bij een goede voorbereiding voor je echtscheiding is het zeer wenselijke om veel aandacht aan het je partner te geven. Hoe beter jullie de scheiding in onderling overleg kunnen regelen hoe beter. Als één van de partners zegt: ik wil scheiden, dan komen hoe dan ook gevoelens naar boven van:
- woede,
- onbegrip,
- verdriet,
- verwijten.
Zeker als er een andere vriend of vriendin in het spel blijkt te zijn. Dan liggen er zaken op de loer die een scheiding lang en kostbaar kunnen maken:
- dwarsliggen,
- niets gunnen,
- in alles tegenwerken.
Een vechtscheiding kan vervelende gevolgen hebben. Er zal een financieel gevecht kunnen ontstaan over alles. De hoogte van de alimentatie en de verdeling van de boedel zijn dan geliefde zaken. Er zullen dure advocaten aan te pas moeten komen. Ook kan er behoorlijk gesteggeld worden over de kinderen en de invulling van het ouderschapsplan. Weet dat een echtscheiding dan alleen maar verliezers kent.
Ik wil scheiden is makkelijker gezegd dan gedaan als het om de financiën gaat. Bij elke scheiding zijn de financiën een punt van zorg. De kosten worden voor beide partners hoger en de inkomens lager. Een dure scheidingsprocedure maakt dat er allemaal niet prettiger op. En op gesteggel over de kinderen zit niemand te wachten. Vooral ook omdat de kinderen uiteindelijk de dupe zullen zijn van het geruzie van de ouders over het ouderschapsplan.
Zaak is, hoe moeilijk het wellicht ook kan zijn, om op goede voet te blijven zodat er gepraat kan worden en afspraken gemaakt kunnen worden. Houd bij alles wat je doet bij je scheiding goed de financiële kant en het welzijn van je kinderen in de gaten. Het op een juiste wijze vertellen dat je wilt scheiden is daarom belangrijk. Alleen maar mededelen: ‘Ik wil scheiden en je hoort nog van mijn advocaat’, is niet zo’n goed idee.
Als je zegt ‘Ik wil scheiden’ zeg je al snel ‘Ik wil mediation’
De inschakeling van een mediator wordt vaak gedaan om een conflict op te lossen. Een echtscheiding mediator draagt zorg voor bemiddeling tussen jou en je ex-partner. Een echtscheiding mediator neemt geen beslissingen, maar zorgt ervoor dat de twee voormalige echtgenoten gezamenlijk een beslissing nemen en daar afspraken over maken. Een mediator is geheel onafhankelijk en onpartijdig.
Het eindresultaat van de gesprekken met de mediator is een vaststellingsovereenkomst met alle gezamenlijke afspraken daarin die nodig zijn om een echtscheiding bij de rechtbank aan te vragen. De inzet van een mediator is geheel op vrijwillige basis, met instemming van beide ex-echtlieden.
Onderling overleg en open onderhandelingen zorgen bij mediation voor een goedkopere en snellere echtscheidingsprocedure.
Het voordeel van de inschakeling van een mediator is dat:
- een scheiding snel kan verlopen,
- relatief goedkoop kan zijn,
- en de afspraken na de scheiding ook worden nagekomen omdat ze in onderling overleg zijn gemaakt.
Dit in tegenstelling tot de inschakeling van een echtscheidingsadvocaat. Jij en je partner hebben dan een eigen advocaat die alles eruit gaat halen wat erin zit. Dit is natuurlijk een andere benadering, wat een ander resultaat zal opleveren. Een benadering die veel meer zal gaan kosten en in ieder geval voor één van de partijen een onbevredigend resultaat zal opleveren. Voorwaarde is wel dat beide ex-partners open staan voor mediation.
Ik wil scheiden en de voorlopige voorzieningen
Op het moment dat je de ‘ik wil scheiden’ woorden hebt uitgesproken, is het al bijna tijd voor de voorlopige voorzieningen. Eén van de ex-partners kan bij de rechter een verzoek doen om voorlopige maatregelen te treffen in een scheidingsprocedure. Hierbij worden tijdelijke afspraken gemaakt over:
- wie in de woning mag blijven wonen,
- wie er alimentatie krijgt en hoeveel,
- wie er voor de kinderen zorgt,
- wanneer de kinderen waar heen gaan.
Als de scheiding is uitgesproken vervallen de voorlopige voorzieningen.
Alimentatie regelen als je wilt scheiden
Als besloten is om uit elkaar te gaan en te gaan scheiden, blijven beide ex-partners toch verplicht om financieel voor elkaar en voor de kinderen te zorgen. Ik wil scheiden zeggen, je tas pakken en met de horizon vertrekken is niet aan de orde. De ex-partners hebben en blijven een onderhoudsplicht houden. Dit kan betekenen dat je kinderalimentatie en/of partneralimentatie moet betalen of ontvangt.
De ex die na de scheiding niet voldoende inkomen heeft om in het levensonderhoud te voorzien, krijgt partneralimentatie van de ander. Hierbij wordt wel rekening gehouden met de levensstandaard ten tijde van het huwelijk. Bij het bepalen van de partneralimentatie is de behoefte van de ex die de partneralimentatie krijgt en de draagkracht van de ex die moet gaan betalen van belang.
- Wat heeft de ex die de alimentatie krijgt nodig om in het levensonderhoud te voorzien wanneer rekening wordt gehouden met de levensstijl ten tijde van het huwelijk?
- Wat is de draagkracht van de ex die partneralimentatie moet gaan betalen?
Deze twee vragen vormen de basis voor de alimentatie berekening. Als er minderjarige kinderen zijn, zal er door één van de ouders kinderalimentatie moeten worden betaald. Wettelijk is bepaald dat ouders naar draagkracht in de kosten van de verzorging en opvoeding van hun minderjarige kinderen moeten voldoen.
In de berekening voor de kinderalimentatie is de behoefte van de kinderen en de draagkracht van de ouder die moet betalen leidend. Heeft de ex niet voldoende draagkracht, dan gaat de kinderalimentatie vóór het betalen van de partneralimentatie. De hoogte van het bedrag aan alimentatie kan veel stof voor discussie opleveren. Indien je het ik wil scheiden besluit neemt, dien je bewust te zijn dat al deze zaken goed geregeld moeten worden als je na de scheiding een goede basis wilt hebben voor je nieuwe leven.
Ik wil scheiden betekent ook verdeling van de boedel
Bij een scheiding tussen huwelijkse partners betekent dat de boedel gelijkelijk verdeeld moet worden. Onder boedel wordt alles verstaan wat gezamenlijk bezit is. Dit betekent vooral:
- de eigen woning,
- schulden,
- spaarrekeningen,
- de auto,
- alle huisraad.
De eigen woning is hierbij een punt van zorg. Dit gaat om grote bedragen. Iemand kan in de woning blijven wonen, maar zal dan ook alle lasten voortaan helemaal zelf moeten betalen. Dit moet natuurlijk wel uit kunnen. Ook als het huis verkocht gaat worden moet de hypotheek gewoon doorbetaald worden.
Ook als de hypotheekschuld hoger is dan de opbrengst, blijft deze schuld voor beide partners gewoon bestaan. De eigen woning is een punt van zorg wat je goed moet doorrekenen en waarover je jezelf goed moet laten informeren.
Daarnaast zal iemand de auto voor de helft moeten overnemen en de ex de helft van de waarde moeten betalen. De huisraad zal gelijkelijk moeten worden verdeeld. Wie krijgt wat? Als hier niet uitgekomen wordt, zal er een lijst opgesteld moeten worden van de te verdelen goederen met de waarde daarvan, zodat een gelijke verdeling kan worden bepaald. Het verdelen van de schulden en de spaarrekeningen is nog wel het eenvoudigst. Die kunnen gewoon door twee gedeeld worden. Indien er sprake is van een huwelijk afgesloten met huwelijkse voorwaarden, dan zijn deze leidend in de verdeling.
Echtscheidingsprocedure bij de rechtbank voor ontbinding huwelijk
Uiteindelijk moet de ontbinding van je huwelijk via de rechter plaatsvinden. Hiertoe dien je samen met je ex een gezamenlijk verzoek tot echtscheiding in. Een echtscheidingsadvocaat dient dit verzoek in te dienen. Hierbij dient de advocaat ook een door jou en je ex ondertekent convenant ingediend te worden met alle afspraken die gemaakt zijn over de kinderen, boedel, alimentatie, etc.
De rechter zal een beschikking op de echtscheiding afgeven. Indien deze beschikking in de registers van de burgerlijke stand is ingeschreven, is je scheiding definitief. Indien jij en je ex het niet eens kunnen worden, dan zal er een inhoudelijke behandeling bij de rechtbank plaatsvinden. Dit kan wel wat tijd in beslag nemen, zeker als er discussie is over het ouderschapsplan.
Gedurende deze periode zijn de voorlopige voorzieningen van toepassingen. De advocaat van je ex en jouw advocaat zullen dan voor de rechter proberen er zoveel mogelijk uit te halen. Je kunt je voorstellen dat dit procedures zijn waarvan de kosten flink kunnen oplopen. Dat moet niet de bedoeling zijn van je ik wil scheiden besluit. Er gezamenlijk uitkomen verdient de voorkeur.
Ik wil scheiden maar wel met wederzijds respect
Scheiden is een proces met veel financiële en juridische gevolgen. Er moet veel geregeld worden. Maar scheiden is ook een proces waar emoties een grote rol spelen. Dit is geen goede combinatie. Zorg dat je jezelf goed laat informeren en zorg dat je altijd in de gaten houdt dat je na de scheiding de gelegenheid moet hebben om een nieuw leven te starten. Laat je besluit ‘Ik wil scheiden’ niet het eindpunt zijn maar een voedingsbodem voor de start van je nieuwe leven.