Scheiden en het eigen huis: de eigen woning bij een echtscheiding, wat komt er allemaal bij kijken? Als u gaat scheiden dan heeft dat gevolgen voor de eigen woning. Het hebben van een eigen huis is bij een echtscheiding vooral een financiële aangelegenheid én een financiële zorg.
Bij een koophuis gaat het vaak om veel geld. De waarde van het eigen huis is veel geld en de hypotheek schuld is ook veel geld. Eigen huis en scheiden brengt dus risico’s met zich mee.
Bij een scheiding vertrekt vaak één van de partners uit het eigen huis en de ander blijft er in wonen. Is de eigen woning van beiden, dan blijven ook allebei de partners verantwoordelijk voor de aflossing van de hypotheek, of de partner nu in het eigen huis woont of niet. Bij een echtscheiding moet alles verdeeld worden, ook het huis.
Een eigen huis en scheiden vraagt dus nog wel wat aandacht van de ex-partners. De vraag is dan of het koophuis verkocht moet worden of dat één van de partners de ander uitkoopt. Bij een eigen huis en scheiding komen er veel, en niet bepaald onbelangrijke, financiële zaken om de hoek kijken.
Aftrekbaarheid van hypotheekrente bij eigen huis en scheiden
Een belangrijk fiscaal punt, bij het gebruik maken van de fiscale mogelijkheden om kosten af te trekken bij het bezit van een eigen woning, is of er wel sprake is van een eigen woning. De belastingdienst bepaalt dat het moment van het vertrek van één van de partners uit de eigen woning het moment van scheiden is. Dit is belangrijk omdat bij een echtscheiding fiscaal gezien de eigen woning nog twee jaar als eigen woning gezien mag worden, daarna niet meer.
Wanneer de partners in gemeenschap van goederen zijn getrouwd kan de vertrekkende partner nog twee jaar vijftig procent van de woning aanmerken als eigen woning en kan dus gedurende deze periode de hypotheekrente aftrekken. Na deze twee jaar is het afgelopen met de hypotheekrenteaftrek voor het eigen huis en wordt de hypotheek een box drie lening. De eigen huis en scheiden belastingregels bepalen dat de andere partner die nog in het eigen huis woont, en daarmee van het eigen huis het hoofdverblijf maakt, de woning nog wel voor vijftig procent de eigen woning mag noemen en deze voor dit deel ook mag blijven aftrekken van de belasting.
Volledig eigenwoningforfait bij blijven wonen in eigen huis na scheiding
Bij een eigen woning heeft u te maken met een eigenwoningforfait. Dit is een soort van inkomen omdat de belastingdienst vindt dat u bij een eigen huis woongenot heeft. Het woongenot wordt fiscaal gezien als inkomen in natura. Bezitters van een koophuis moeten elk jaar een percentage van de waarde van de woning toevoegen aan het inkomen. Het eigen woningforfait is een bepaald percentage van de WOZ-waarde van uw woning.
Bij een scheiding in gemeenschap van goederen zijn de partners dus allebei voor de helft eigenaar en moeten dus ook voor de helft het eigenwoningforfait bij het inkomen optellen. Echter de partner die uit het eigen huis vertrokken is heeft weinig genot meer van het huis. Deze mag het eigenwoningforfait dan ook zien als betaalde alimentatie. Deze alimentatie kan weer volledig worden afgetrokken als persoonsgebonden aftrekpost. De partner die uit de eigen woning is vertrokken betaalt bij een eigen huis en scheiden per saldo dus niets aan het eigenwoningforfait. De in de koopwoning wonende partner betaalt de helft van het eigenwoningforfait maar daarnaast ontvangt deze een zelfde bedrag aan alimentatie. Dit moet bij het inkomen worden opgeteld.
Uitkopen of verkopen van de eigen woning bij eigen huis en scheiden
Bij een eigen woning is er de vraag wat er met de woning moet gebeuren. De grote vraag bij een eigen huis en scheiden is: wie wil de woning overnemen? Als het eigen huis aan de andere partner wordt verkocht dan noemt men dat het uitkopen van de partner. Is het uitkopen niet mogelijk dan moet de woning worden verkocht.
Bij het uitkopen van de woning dient er eerst een onafhankelijk taxatie van het koophuis plaats te vinden. Als een taxateur, vaak een makelaar, de waarde heeft bepaald is dat in principe de prijs die de ex-partner moet betalen aan de ander. Dit komt er in principe op neer dat de ex-partner die het huis koopt de hypotheek overneemt en de helft van het afgeloste deel samen met de helft van de overwaarde betaalt aan de partner die uitgekocht wordt. Dit is tenminste het geval als de waarde van de woning hoger is dan de hypotheekschuld.
Is de hypotheekschuld hoger, dan moet de partner die uitgekocht wordt de helft van de schuld aan de ander betalen. Bij een eigen huis en scheiden moet het uitkopen van de partner financieel natuurlijk wel allemaal kunnen. Het verhogen van de hypotheek van het woonhuis om dit mogelijk te maken is dan een optie.
Eigen huis heeft belangrijke financiële gevolgen bij en scheiding
Een eigen huis en scheiden is een belangrijk punt van zorg. Eigen huis en scheiden heeft nogal wat belangrijke financiële consequenties. Gescheiden of niet, de hypotheek blijft doorlopen en allebei de partners blijven ook verantwoordelijk voor de betaling van de hypotheek. Vaak moet er extra geld op tafel komen. Pas op met snel geld lenen of het afsluiten van andere financiële verplichtingen.