Je bent in gemeenschap van goederen getrouwd en wil nu scheiden. Wat houdt gemeenschap van goederen in en wat heeft trouwen in gemeenschap van goederen voor gevolgen voor je scheiding?
Wat betekent het om alles samen te hebben bij een scheiding? In gemeenschap van goederen trouwen en weer scheiden, wat betekent dat? Wat zijn voor mij de gevolgen als wij uit elkaar gaan?
Als je bent getrouwd in gemeenschap van goederen dan betekent dat alles wat je bezit en alle schulden die je hebt van jullie samen zijn, vanaf het moment van trouwen tot het moment van de daadwerkelijke scheiding. Dit betekent dat vanaf het moment van trouwen alle bezittingen en schulden van jullie samen bij elkaar opgeteld worden en door twee gedeeld.
De helft van alles is bij gemeenschap van goederen van jou. Dus ook bij de scheiding is de helft van alle bezittingen en de schulden van jou. Bij gemeenschap van goederen moet dus de waarde van alles precies in twee verdeeld worden, ieder de helft van de waarde van de bezittingen. Maar niet alleen de bezittingen. Ieder is ook verantwoordelijk voor de helft van de schulden, ook al heeft je ex-partner voor al deze schulden gezorgd.
In gemeenschap van goederen of onder huwelijkse voorwaarden
Als je bij het trouwen niets met elkaar afspreekt ben je getrouwd in gemeenschap van goederen. Hebben jullie bij het trouwen afspraken gemaakt en zijn deze vastgelegd, dan wordt dit trouwen onder huwelijkse voorwaarden genoemd. Deze afspraken moeten dan bij een scheiding ook gerespecteerd worden. Bij een scheiding wordt de trouwakte er bijgehaald en de afspraken gevolgd. Zijn er over bepaalde zaken geen afspraken gemaakt dan is de de gemeenschappelijkheid van toepassing en moet de waarde gedeeld worden.
Uitzonderingen op gelijke verdeling bij gemeenschap van goederen
Niet altijd hoeft de waarde van de bezittingen en de schulden bij gemeenschap van goederen gelijkelijk verdeeld te worden. Het kan zijn dat er een erfenis is verkregen waar een zogenaamde uitsluitingsclausule aan vast zit. Degene die overleden is heeft dan in zijn testament aangegeven dat de ergernis alleen voor een bepaalde persoon is. De ander wordt dan uitgesloten van de erfenis.
Bij echtscheiding wordt het gemeenschappelijk vermogen gedeeld. Redelijkheid en billijkheid spelen dan een grote rol. Deze kunnen er toe leiden dat de rechter bijvoorbeeld een huis of een onderneming toegedeeld aan één van jullie beiden en dat de ander genoegen moet nemen met een geldbedrag ter compensatie.
Dus als jij een flinke hoeveelheid geld erft en de overledene heeft dit met een uitsluitingsclausule aan jou nagelaten dan kan je ex hier bij de scheiding geen aanspraak op maken. Ook zogenaamde verknochte goederen hoeven niet gelijkelijk verdeeld te worden. Deze goederen zijn verbonden aan een persoon. Denk hierbij aan persoonlijke kleding en sieraden, maar ook een invaliditeitspensioen wordt gezien als een verknocht goed. Rechters zullen overigens niet snel iets verknochte goederen noemen, rechters stellen daar strenge eisen aan.
Schulden bij gemeenschap van goederen
Ook schulden moeten bij een scheiding verdeeld worden. De hypotheekschuld wordt over de beide partners verdeeld. Het maakt daarbij niet uit hoeveel inkomsten de beide partners hebben. Denk er wel aan dat tot het moment van aflossen de schulden nog steeds gezamenlijk zijn. Als één van de partners besluit om zijn deel van de aflossing niet te betalen en de ander doet dat netjes wel, dan zullen allebei de partners de gevolgen van het niet betalen van de aflossing van de schulden ondervinden.
Bij gemeenschap van goederen blijven beide verantwoordelijk voor de lening, ook na de scheiding. Een mogelijkheid is om bij de scheiding de lening te splitsen zodat ieder verantwoordelijk is voor zijn deel. Dit is echter niet altijd mogelijk. Een BKR-registratie kan het gevolg zijn waardoor het afsluiten van een nieuwe hypotheek of het aanvragen van een creditkaart voor jaren geblokkeerd kan worden.
De waarde wordt gelijk verdeeld
Als bij het trouwen niets met elkaar is afgesproken dan is er in gemeenschappelijkheid getrouwd van toepassing. Bij geen afspraken vooraf dient alles door twee gedeeld te worden. Wees je ervan bewust dat als er geen afspraken op papier zijn gemaakt er altijd 50-50 gedeeld moet worden.