Een hypotheek overnemen na scheiding kan een goede optie zijn. Belangrijk is wel dat je van te voren goed bekijkt of je de overname van de lening van je huis kunt betalen. Voordeel is wel dat je geen overdrachtsbelasting betaalt.
Als je besluit om in de eigen woning te willen blijven wonen, dan moet je je partner uitkopen. Vaak zijn ex-partners gezamenlijk eigenaar van een woning. De één zal van de ander de hypotheek moeten overnemen.
Je wordt dan hoofdelijk aansprakelijk voor de gehele hypotheek. Je moet dit financieel natuurlijk wel kunnen betalen. De hypotheek kun je eventueel ook gezamenlijk met je nieuwe partner overnemen. Bij een hypotheek overnemen na scheiding, het uitkopen van je partner, is je partner niet meer aansprakelijk voor de hypotheekschuld.
Om er achter te komen hoeveel je je ex-partner moet betalen kun je het best je huis laten taxeren. Het is een goed idee om af te spreken dat de taxatie bindend is. Jullie kunnen gezamenlijk kiezen voor een taxateur of allebei een taxateur inhuren en het gemiddelde nemen om tot een bindende waardebepaling van het thuis te komen. Belangrijk is wel dat er geen discussies komen over de taxatiewaarde.
Hypotheek overnemen na scheiding biedt voordelen voor je kind
Wellicht is één van de belangrijkste redenen om voor hypotheek overnemen na scheiding te kiezen, dat je kinderen heel veel rust en regelmaat biedt:
- ze houden hun eigen kamer,
- kunnen op dezelfde school blijven,
- houden dezelfde buren,
- spelen in hun vertrouwde omgeving,
- houden hun eigen vertrouwde vriendjes en vriendinnetjes.
Een kind heeft bij een scheiding veel te verduren omdat er voor hun veel verandert. Bij het overnemen van de hypotheek blijft de omgeving voor het kind bij de scheiding overzichtelijk en vertrouwd.
Niet alleen hypotheek betalen maar ook besparen na overname hypotheeklening
Bij de overname van de hypotheeklasten zijn er ook kosten voordelen. Bij een hypotheek overnemen na scheiding bespaar je aanzienlijk op de overdrachtsbelasting. De overdrachtsbelasting die bij de koop van een huis normaal betaald zou moeten worden bedraagt twee procent. Met de grote bedragen die bij de aanschaf van een huis komen kijken, heb je het dan over een flinke som geld.
Maar je bespaart meer. Een nieuw huis inrichten en opknappen kost je geld. Nu je in je woning blijft wonen, bespaar je die kosten. Ook hoef je geen verhuiskosten te betalen. Denk er wel om de financiën goed door te rekenen voor de hypotheek na de scheiding over te nemen. Je bent dan hoofdelijk aansprakelijk en niemand zit te wachten op een BKR-registratie.
Nieuwe regels voor nemen extra hypotheek na scheiding
Als je de hypotheek van je ex-partner overneemt en in de woning blijft wonen dan heb je wellicht een extra hypotheek nodig. Je wilt je hypotheek iets verhogen om je ex uit te kunnen kopen. Denk er dan om dat er nieuwe hypotheekregels van toepassing zijn bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek. Deze nieuwe hypotheekregels houden in dat het alleen nog maar mogelijk is om een lineaire hypotheek of een annuïteitenhypotheek af te sluiten.
Bij andere vormen van hypotheken is het niet meer mogelijk om gebruik te maken van de hypotheekaftrek. Dit is alleen maar mogelijk bij een:
- lineaire hypotheek,
- annuïteitenhypotheek.
Dus dit ia niet meer mogelijk bij een:
- aflossingsvrije hypotheek,
- beleggingshypotheek,
- spaarhypotheek.
Om deze reden zijn deze hypotheekvormen niet interessant meer als extra lening bij het overnemen van de hypotheek na de scheiding. Dit betekent dat je nog beter moet nadenken wanneer je de hypotheek wilt overnemen na scheiding. Door een extra hypotheek nemen niet alleen de maandelijkse lasten toe, maar de hypotheekaftrek is over dit deel ook niet mogelijk. Dit moet je dus ook elke maand betalen. Voor een bestaande hypotheek gelden deze nieuwe regels niet, alleen voor nieuw afgesloten hypotheekvormen.
Hypotheek overnemen na scheiding goedkoper
De huizenmarkt is veranderd. De prijzen van huizen dalen en daarmee daalt de waarde van de huizen. Wanneer de hypotheek overgenomen wordt, dan wordt er een taxatie gedaan van het huis. Voorheen was het zo dat de andere partner uitgekocht moest worden. De helft van de overwaarde moet aan de ander worden betaald als je in het huis wilde blijven wonen.
Echter door dalende waarde van de huizen kan het heel anders zijn. Er is geen overwaarde meer. Of te wel de ex die het huis verlaat moet de partner die in het huis blijft wonen betalen. De onderwaarde van de woning moet worden vergoed door je ex. Een hypotheek overnemen na scheiding krijgt dan een heel andere dimensie. Een hypotheek overnemen na scheiding wordt zo mogelijk nog aantrekkelijker om te doen.
Beide partners willen de hypotheek overnemen na de echtscheiding
Wat nu als jij en je ex allebei in het huis willen blijven wonen? Je wilt beiden in het huis blijven en je bent beide bereidt om de ander uit te kopen. De gang naar de rechtbank is dan de weg te gaan. De rechter zal de woning dan toewijzen. Dit doet de rechter bijna altijd aan de partner bij wie de kinderen blijven wonen.