Hoe ging de hypotheekrenteaftrek voor de scheiding precies. De hypotheekrenteaftrek zit als volgt in elkaar. De hypotheek rente mag je als kosten van de hypotheek van de inkomstenbelasting aftrekken.
De rente die jij en je ex elke maand aan de bank betaalden konden jullie elk jaar op het belastingformulier opvoeren als kosten van de hypotheek. Dit betekende dat er altijd minder belasting betaald hoefde te worden.

Eén van de voordelen van een eigen huis is natuurlijk deze hypotheekrenteaftrek. Een leuke aftrekpost van de belasting die elk jaar mag worden opgevoerd. Hoeveel voordeel je van de hypotheekrenteaftrek hebt gehad hing af van de hoogte van jullie hypotheek, de rente van de hypotheek en de waarde van de woning.
Hoe zit de hypotheekrenteaftrek precies in elkaar?
Een woning heeft kosten en opbrengsten. Het zogenaamde eigen woning forfait zijn de opbrengsten van je woning. Dat is wat de belasting zogenaamd woninggenot noemt. Dat is zeg maar je inkomen uit je huis. Dit eigen woning forfait moet worden opgevoerd als inkomsten in box 1 en wordt berekend uit de waarde van het huis. En eerlijk is eerlijk, hoe meer waarde het huis heeft, hoe meer belasting er betaald moet worden.
Maar gelukkig heeft je huis ook kosten. Kosten die je van de inkomsten mag aftrekken. Hypotheekrenteaftrek is zo’n kostenpost. De hypotheekrenteaftrek mag je elk jaar opvoeren als kosten. De eigen woning forfait komt bij je andere inkomen op en de hypotheekrenteaftrek trek je samen met de andere kosten die je mag opvoeren daarvan af. Over het verschil moet je dan belasting betalen.
De hypotheekrenteaftrek zorgt er dus voor dat je minder belasting hoeft te betalen en dus meer inkomen overhoudt. Hypotheekrenteaftrek is een belastingvoordeel voor bezitters van een eigen woning. Voorwaarde voor hypotheek rente aftrek is wel dat je woning het hoofdverblijf is en dat de hypotheek bestemd was voor de aanschaf, het verbeteren of het onderhouden van je woning
Hypotheekrenteaftrek als één van jullie nog in het huis woont
Als het besluit gevallen is om te gaan scheiden of er is iemand ‘het huis uitgegooid’, dan blijft er meestal eentje, al dan niet tijdelijk, in het huis wonen en de andere zal ergens anders gaan wonen. Vaak is dat een tijdelijke oplossing omdat de kosten van de hypotheekrente door twee inkomens werd gedragen maar ook omdat beide vaak een nieuwe start willen maken en daarom allebei ergens anders willen gaan wonen. Echter tot het huis is verkocht blijft de hypotheek en de hypotheekrente gewoon doorlopen.
Aftrek van de hypotheekrente? De hypotheekrente blijft gedurende twee jaren na het verlaten van de woning aftrekbaar als de vrouw voorlopig in de woning blijft en de man er niet meer woont, maar wel alle kosten van de woning betaald.
Hoe met de hypotheekrente om te gaan hangt er van af of het huis gezamenlijk eigendom is of niet. Indien u eigenaar bent en de hele hypotheek betaalt, maar uw ex woont nog in de woning dan kunt u het huis voor de belastingdienst nog voor twee jaar als uw eigen woning zien. U mag dan de gehele hypotheekrente van de belasting aftrekken.
Het eigen woning forfait moet u ook aangeven maar dit wordt gezien als alimentatie, die u weer van de belasting kunt aftrekken. Uw ex, die niets aan de hypotheek betaald en geen eigenaar is, moet dan het eigen woning forfait weer zien als binnengekomen alimentatie. Dit kan gedurende twee jaar zo.
Na twee jaar moet u de woning in box 3 gaan opgeven. Is het huis jullie gezamenlijk bezit dan dient degene die in het huis woont de helft van het eigen woning forfait op te geven. Betaalt degene die ergens anders woont de gehele hypotheekrente dan dient de bewoner van het huis dit te beschouwen als alimentatie die is binnengekomen.
De hypotheekrenteaftrek eigen woning is na de scheiding beperkt tot twee jaar
Maximaal tot twee jaar na de scheiding mag u de hypotheekrente aftrekken van de belasting. Als u de hele hypotheekrente betaalt dan mag u voor de helft gebruik maken van de aftrek hypotheek rente. Houdt u dit goed in de peiling, het kan u flink wat geld opleveren als u de twee jaar goed in de gaten houdt.