Elk jaar vindt er een indexatie van de alimentatie plaats. Jaarlijks wordt het alimentatiebedrag van de kinderalimentatie en de partneralimentatie verhoogd met een vastgesteld percentage. Deze verhoging is verplicht. Je kunt je ex vorderen tot betaling van de verhoging. De indexering over alimentatie betalen moet en is wettelijk geregeld.
Maar wat te doen als je ex niet betaald? Het betalen van alimentatie is bij veel exen elke keer weer een hobbel die genomen moet worden. Als het alimentatiebedrag met de indexering ook nog elke jaar hoger wordt, resulteert dit vaak in het niet betalen van de jaarlijkse alimentatie indexering.
Toch heb je er recht op. Jaarlijks volgt er indexatie op indexatie. Een aantal jaren niet betalen kan uiteindelijk een flink bedrag per jaar worden. Een bedrag wat je eigenlijk niet kunt missen. De verhoging is bedoeld om de kosten van het levensonderhoud te voldoen en de verhoging is bedoeld om de toegenomen kosten te voldoen.
Als de indexering niet wordt betaald, dan heeft u dus elk jaar minder te besteden. Dit ondanks het feit dat het totaal bedrag hetzelfde blijft. Als je met je ex in het ouderschapsplan of het echtscheidingsconvenant niets anders hebt afgesproken, is de indexering over alimentatie betalen daarom verplicht.
Verhoging indexering over alimentatie betalen
In november van elke jaar wordt bekend wat het percentage is waarmee het maandelijkse alimentatiebedrag het volgend jaar verhoogd moet worden. Bekijk het meest recente alimentatie indexering percentage. Het percentage wordt door de overheid bepaald en is een wettelijke verplichting om het kinderalimentatiebedrag of partneralimentatiebedrag hierop aan te passen.
- Maar wat nu als je ex deze verhoging niet doorvoert?
- Wat nu als het indexeringsbedrag al jaren niet is uitbetaald?
- Wat nu als je voormalige partner de verhoging niet wil betalen?
Belangrijk is ieder geval om je ex er aan het eind van het jaar op te attenderen dat er per 1 januari een verplichte indexering van de alimentatie is en dat deze voortaan bij het alimentatiebedrag opgeteld moet worden. Als je ex-partner in gebreke blijft, stuur dan een aangetekende brief waarin je hem of haar sommeert tot het betalen van de achterstallige indexatie betalingsverplichting en tot indexering van het maandelijks te ontvangen alimentatiebedrag.
Dit is belangrijk omdat u anders na vijf jaar de gemiste inkomsten niet meer kunt opeisen. Heeft u namelijk binnen deze termijn de gemiste bedragen opgeëist, dan stopt de vijf jaar termijn en kunt u ook daarna het achterstallige indexeringsbedrag vorderen. Op de dag van de aanmaning start de termijn van vijf jaar dan weer en heeft u weer vijf jaar de tijd om door je ex de indexering over de alimentatie te laten betalen. Indexering over alimentatie betalen is wettelijk verplicht en je kunt deze verhoging bij je voormalig partner opeisen.
Wat te doen bij niet betaling alimentatie indexatie door ex-partner
Als je je ex-partner hebt aangemaand om tot betaling over te gaan en deze weigert nog steeds aan zijn betalingsverplichtingen te voldoen, dan kun je de verhoging van de indexeringsalimentatie vorderen. Start eerst met te onderzoeken of er wellicht afspraken zijn gemaakt over het betalen van de alimentatie indexering met je ex ten tijde van de echtscheiding.
De indexering over alimentatie betalen is wettelijk verplicht
Staat er wellicht iets over in het echtscheidingsconvenant of het ouderschapsplan? Heb je over de indexatie afspraken gemaakt? Zo niet, dan ligt er voor je niet betalende ex de wettelijke verplichting om de alimentatie indexatie te voldoen op je bankrekening. Onderzoek vervolgens wat precies de achterstallig vordering is.
- Welke schuld heeft je ex nog bij jouw door het niet betalen?
- Moet deze de indexering over alimentatie betalen over maar één jaar of nog meerdere jaren?
- Hoeveel jaar wordt er al niet betaald?
- Hoeveel mis je aan inkomsten?
Denk er wel om dat bij de indexatie de vorige indexatie moet worden meegenomen. Het LBIO heeft een mooie rekentool daarvoor op hun website staan. Hiermee kun je berekeningen over meerdere jaren eenvoudig uitvoeren. Maak een overzicht wat je allemaal nog krijgt en stuur dan de brief per aangetekende post naar je ex-partner. Meld daarin ook:
- op welke datum het bedrag op je rekening moet staan,
- wat je gaat doen als het bedrag van de indexering over de alimentatie niet betaald wordt.
Indexering over alimentatie innen door deurwaarder of LBIO
De betaling van het geïndexeerde bedrag is wettelijk verplicht. Je ex-partner moet de indexering over alimentatie betalen, of deze het nu wilt of niet. Omdat het een verplichte betaling betreft, kun je hulp inroepen om dit voor elkaar te krijgen. Als je er op tijd bij bent, kun je het LBIO daarvoor inschakelen. Het voordeel daarvan is dat het LBIO niets rekent voor het proberen te incasseren van de achterstallig alimentatie betaling. Blijft je ex niet betalen, dan brengt het LBIO vijftien procent kosten bij je ex in rekening.
Om van deze gratis dienstverlening gebruik te maken, dien je de schuld niet langer dan zes maanden te laten oplopen. Is dat wel het geval dan kun je een deurwaarder inhuren om de schuld inning voor je te regelen. Je moet de deurwaarder dan wel betalen voor deze dienstverlening. Het is dus handig om er op tijd bij te zijn en het niet te laten lopen. De maandelijkse alimentatiebetaling en de indexering over alimentatie moet je ex gewoon op tijd betalen. Vorder het achterstallig bedrag direct.
Om het bedrag te kunnen vorderen is het wel noodzakelijk om een beschikking van de rechtbank te hebben zodat de alimentatie afspraken wettelijk zijn vastgelegd. Is dat niet het geval dan dien je met het echtscheidingsconvenant je eerst te melden bij de rechter. Die moet de afspraken over de alimentatie eerst via een rechterlijke uitspraak vastleggen.
Indexering over alimentatie betalen vergeten
De indexatie van de alimentatie gaat elk jaar automatisch. Dit betekent niet dat er ook automatisch mee betaald wordt. Als je ex-partner de indexering over alimentatie vergeten is te betalen, meld dit dan snel. De achterstallige alimentatie kan de eerste zes maanden nog zonder kosten worden gevorderd. Ook als je ex zelf geen loonsverhoging heeft gehad of zelfs veel minder is gaan verdienen, dan is de indexering over alimentatie betalen toch van toepassing.