Hoe maak je een goed ouderschapsplan voor de kinderen? Welke afspraken over de kinderen maak je? Kun je een ouderschapsplan zelf maken? Goede afspraken over de kinderen is belangrijk. Zorg dat je hier alle aandacht aan geeft.
Moet je je kinderen betrekken bij een ouderschapsplan maken en hoe doe je dat dan? Wat zijn de kenmerken van een goed ouderschapsplan. Wat zijn goede tips voor een ouderschapsplan maken met de afspraken over de kinderen daarin?

Ouderschapsplan maken is verplicht voor ouders die gaan scheiden
Als er kinderen betrokken zijn bij de scheiding is het verplicht om een, door beide ouders ondertekend, ouderschapsplan te maken. Dit geldt voor alle scheidingen, ook van tafel en bed en ook voor geregistreerd partnerschap. In het ouderschapsplan moeten ouders beschrijven hoe ze hun kinderen na de scheiding gaan opvoeden.
Het ouderschapsplan is er op gericht dat beide ouders zich verantwoordelijk moeten voelen voor hun kinderen na de scheiding. De opvoeding, verzorging en ontwikkeling van de kinderen blijft ook na de scheiding een gezamenlijke verantwoordelijkheid. De gescheiden ouders zijn verplicht zich aan dit opgemaakte en overeengekomen ouderschapsplan te houden. Geen scheidende ouder ontkomt eraan, een ouderschapsplan maken hoort er altijd bij.
Wat moet er allemaal in een ouderschapsplan staan?
In een ouderschapsplan staan alle zaken die de kinderen aangaan en vooraf zo goed mogelijk geregeld moeten zijn. Denk hierbij aan:
- waar ze komen te wonen,
- hoe vaak ze bij de ene ouder zijn en hoe vaak bij de ander,
- wie ze verzorgt,
- waar ze verblijven,
- de sportactiviteiten,
- medische zorg,
- vakantieverdeling tussen de ouders,
- hoe het vieren van de verjaardag gedaan wordt,
- geldzaken,
- hoe vaak de ouders elkaar informeren over welke zaken,
- wie de kinderen van school haalt en brengt
- en niet te vergeten de kinderalimentatie.
Minimaal moet de verdeling van zorgtaken en opvoedingstaken en het recht en de verplichting tot omgang met het kind, de kosten van de verzorging en opvoeding van de minderjarige kinderen en de wijze waarop de ex-partners elkaar informeren en overleggen over belangrijke zaken van de kinderen. Het is ook wenselijk dat de kinderen ook een bijdrage leveren en een deel van het ouderschapsplan maken of ieder geval voor een deel hun wensen ingevuld zien.
Het ouderschapsplan maken en de praktijk erna
Wat nu als er geen ouderschapsplan wordt opgesteld? De rechter zal als er kinderen betrokken zijn bij de scheiding de ontbinding van het huwelijk niet uitspreken als er geen deugdelijk ouderschapsplan ligt. De rechter zal dan een mediator aanwijzen die zal gaan bemiddelen tussen ex-partners. Een ouderschapsplan maken is nu eenmaal een verplichting. Je bent dus na een ouderschapsplan maken dus ook verplicht om de gemaakte afspraken over de kinderen na te komen.
Worden de afspraken niet nagekomen dan kan de andere ouder naar de rechter stappen om dit af te dwingen of een boete op te leggen. Bij alle overwegingen moet het belang en het welzijn van het kind leidend zijn in de keuzes die gemaakt worden. over persoonlijke zaken verantwoording af moet kunnen leggen, maar een ouder waarmee u samen een kind heeft. Deze ouder heeft net als u het gezag over het kind en heeft daarom ook een bepaalde zeggenschap.
Download voorbeeld ouderschapsplan
Haal geen oude koeien uit de sloot en beperk u tot het bespreken van de opvoeding, zoals in het plan vastgelegd. Houd u ook stipt aan het ouderschapsplan om onenigheid te voorkomen, zelfs als de andere ouder dit niet doet. Houd het belang van het kind in uw achterhoofd als u met uw ex-partner spreekt. Vaak is het komen tot goede afspraken en een succesvolle omgang een kwestie van geven en nemen.
Het maken van een ouderschapsplan is verplicht bij minderjarige kinderen
Om ervoor te zorgen dat de afspraken over de kinderen worden nagekomen is er een ouderschapsplan nodig. Gezamenlijk een ouderschapsplan maken moet ervoor zorgen dat de afspraken ook worden nagekomen en de kinderen niet de dupe worden van de scheiding.