Hoeveel gaat een scheiding kosten en wat kost een gemiddelde echtscheiding? Er zit een financieel plaatje aan een scheiding. Totale kosten scheiding kunnen flink oplopen als er advocaten aan te pas komen en er over en weer veel onenigheid is.

Advertentie


Kunt u samen met de partner waarmee u gaat scheiden goed overleggen, of heeft u beiden wellicht een echtscheiding advocaat in de arm genomen? Hoe meer er sprake is van een vechtscheiding, hoe meer het scheiden gaat kosten.

kosten scheiding

Hoe meer advocaten in actie komen, des te duurder wordt de hele echtscheidingsprocedure. U kunt als u niet zoveel inkomsten hebt gebruik maken van gesubsidieerde rechtsbijstand. De kosten van de scheiding zijn dan zeer beperkt. Als er een advocaat wordt toegevoegd dan hoeven de kosten van de advocaat niet betaald te worden, wat nogal wat betekent voor het totale financiële plaatje van je scheiding.

Advertentie


Een echtscheiding die zoveel mogelijk in onderling overleg wordt geregeld zijn meestal het goedkoopst. De onkostenpost kosten scheiding kan echter danig uit de hand lopen.

Kosten scheiding flink lager bij toevoeging echtscheiding advocaat

Advocaten hebben flinke uurtarieven. Als u een advocaat nodig hebt dan moet u deze hoge tarieven betalen. Een advocaat kost gemiddeld € 150 tot € 250, en de gerenommeerde advocaten zijn nog duurder. Verdien je niet zo veel, ben je zogezegd minvermogend, dan kun je een beroep doen op de Raad voor Rechtsbijstand. Dat is interessant voor de prijs van je scheiding want dan hoef je de advocaat niet te betalen. Jouw raadsman kan dan los gaan in de echtscheidingsprocedure. Procedures bij de rechtbank die je waarschijnlijk niet had gevoerd als je de advocaat kosten zelf had moeten betalen, kun je nu wel gaan voeren.

Hoeveel gaat de scheiding kosten? Wat kost een echtscheiding?

Er zitten kosten aan een scheiding. Kosten die kunnen oplopen als er advocaten aan te pas komen. Kunt u samen met de partner waarmee u gaat scheiden goed overleggen of heeft u beiden een echtscheiding advocaat in de arm genomen. Hoe meer er sprake is van een vechtscheiding, hoe meer het scheiden gaat kosten.

Wel vervelend voor de scheidingskosten voor je ex als deze voldoende inkomen heeft. Die moet bij elke gang naar de rechter wel de onkosten van de advocaat betalen. Bij een vechtscheiding is een toegevoegde advocaat een geschenk uit de hemel. Een advocaat toegevoegd krijgen maakt een rechtszaak en de kosten van de scheiding niet helemaal gratis. De kosten van de griffierechten en een kleine eigen bijdrage voor de advocaat moet je wel betalen. Griffierechten zijn een soort van administratieve kosten van de rechtbank.

Overige kosten en uitgaven die bij een scheiding komen kijken

Een scheidingsprocedure brengt een aantal vast kosten scheiding met zich mee. Een scheiding moet nu eenmaal uitgesproken worden en dat brengt kosten met zich mee:

 • de advocaat,
 • de kosten van de rechtbank,
 • de griffiekosten, e.d.

Er kunnen diverse kosten bijkomen als er hulp en ondersteuning van experts nodig zijn, bijvoorbeeld een:

 • mediator,
 • notaris,
 • financieel expert.

Hoe meer onenigheid, hoe meer advocaat uren en mogelijk andere experts zijn er nodig om gelijk te krijgen of gelijk te halen. Houd de uren goed in de gaten en schakel niet voor elke wissewasje je advocaat in wil je de kosten scheiding niet te veel laten oplopen.

Besluiten jullie allebei een eigen advocaat in te schakelen dan kunnen de kosten scheiding snel oplopen. Je gelijk halen bij de rechtbank is nu eenmaal niet goedkoop. Daarnaast moet je ook rekening houden met andere onkosten:

 • je huis moet getaxeerd worden,
 • de helft van de dagwaarde van de boedel die jij krijgt toe gescheiden moet aan je ex betaald worden,
 • je moet nieuwe spullen kopen omdat bijvoorbeeld de wasmachine aan je ex is toegewezen,
 • verzekeringen zul je nu zelf moeten betalen, etc.

Bij een scheiding komen ook veel kosten kijken omdat alles uit je eigen enkele inkomen en je mogelijke alimentatie betaald moet worden.

Online snel en goedkoop met lage kosten scheiding regelen

Op internet wordt uitgebreid geadverteerd om met lage kosten een snelle en goedkoop scheiding te regelen met lage uitgaven aan kosten scheiding door:

 • scheidingsbemiddelaars,
 • scheidingsmakelaars,
 • scheidingsdeskundige,
 • scheidingsadviseurs
 • en meer scheidingsspecialisten.

Vaak is dit een compleet uitgeklede dienstverlening waarbij u het grootste deel van de procedure zelf  moet invullen. Het is zeker geen kant en klaar scheidingsprocedure. Het tegenovergestelde is een gang naar de rechter met dure eigen advocaten en een scheiding voor de rechter uitvechten. Als u kiest voor een snelle online goedkope scheiding zorg dat u van te voren weet wat u krijgt en weet wat u niet krijgt.

Bij conflictsituatie kunnen kosten van scheiding flink oplopen

Hoe meer onenigheid, hoe meer de scheidingskosten zullen oplopen. Het is verstandig om goed de verschillende kostenposten bij te houden. Ook is het goed te overwegen of het financieel wel de moeite waard is om de weg te gaan die je (boze) gevoel zegt te willen gaan. Gelijk proberen te krijgen of de tuinset proberen binnen te halen via de rechtbank, is niet altijd de verstandigste of kosten effectiefste weg. Houd de prijs van de scheiding en alles wat daarbij komt kijken goed in de gaten. Het is nu eenmaal prettiger om zonder schuld een nieuw leven te beginnen dan met een schuld.

Waarde: 5.0. van 1.
Even wachten…
Advertentie