Een mediator is heeft als doel om ervoor te zorgen dat jullie er samen uit komen. Een mediator bij scheiding is een onafhankelijke derde, een professioneel bemiddelaar die allebei jullie belangen in de gaten houdt en als onafhankelijke partij probeert tot een goede oplossing te komen.
Bij een scheiding komen veel emoties, onenigheden, frustraties en oud zeer kijken. Om dan over belangrijke zaken goede afspraken te maken is niet eenvoudig. Een scheiding mediator kan daar dan wel voor zorgen en helpt jullie beide daarmee.

Het prettige aan het inschakelen van een mediator bij scheiding van getrouwde partners is dat deze persoon neutraal is. De mediator is er niet om jou meer te helpen dan je partner en andersom ook niet. De mediator heeft als doel jullie allebei te helpen aan een zo goed mogelijk resultaat. Het uitgangspunt bij een zo goed mogelijk resultaat is een echtscheidingsconvenant te maken waarin jullie je allebei kunnen vinden.
Dit betekent niet dat jullie allebei jullie zin krijgen. Ook kan het best wel zijn dat de één op sommige punten meer zijn zin krijgt dan de ander. Bij een gezamenlijk voorstel ontkom je daar niet aan. De mediator gaat er voor zorgen dat jullie er wel allebei achter staan.
Mediation bij scheiding heeft als doel het samen zoeken en vinden van oplossingen die voor jullie allebei aanvaardbaar zijn.
Niet alleen jullie meningsverschillen en vervelende gevoelens naar elkaar toe zullen worden gemanaged. Het gaat er ook om dat de procedure die moet worden doorlopen om tot een scheiding te komen correct is, dat de financiële consequenties duidelijk worden en dat daar goede afspraken over worden gemaakt. En natuurlijk, als er kinderen in het spel zijn, een waterdicht ouderschapsplan waarbij de zorg voor de kinderen zo goed mogelijk geregeld is. Een mediator is op de hoogte van alle procedurele, fiscale en juridische verplichtingen die bij een scheiding komen kijken.
Rol van mediator bij scheiding
Bemiddeling
Een mediator is iemand die kan omgaan met de heftige emoties die bij een scheiding kunnen ontstaan tussen de voormalige partners. De reden van het uit elkaar gaan bepaald vaak de mate van emoties bij het scheiden.
- Is één van de partners stiekem vreemd gegaan?
- Heeft de partner de ander langdurig mishandeld?
- Heeft de één de ander financieel bedrogen?
- Hebben de partners inmiddels een verschrikkelijk hekel aan elkaar?
De emoties kunnen dan aanzienlijk hoger oplopen. Dit is anders wanneer beide partners er onderling al lang uit zijn dat de koek op is en beide tot de conclusie zijn gekomen dat het huwelijk voorbij is. Je kunt je voorstellen dat het mediationproces dan kan verschillen.
Een mediator is er op getraind om ook bij heftige emoties tot gezamenlijk gedragen oplossingen te komen. De rol van mediator bij scheiding zal vooral ook het managen van de emoties zijn. Er voor te zorgen dat met alle emoties die opspelen, toch voor beide met een gedragen resultaat te komen.
Echtscheidingsconvenant
Er moet bij een scheiding veel besloten en geregeld worden. Als er gezamenlijke schulden zijn, zoals bijvoorbeeld de hypotheek, dan blijf jij ook na de scheiding verantwoordelijk voor een deel van deze schulden. Ook als je inkomen na de echtscheiding enorm daalt, zul je aan je betalingsverplichtingen moeten voldoen. Een mediator helpt jullie allebei met de financiële en fiscale gevolgen van jullie scheiding.
De mediator is neutraal en helpt jullie beide met het nemen dan beslissingen en houdt daarbij de juridische kant en de procedures in de gaten.
Deze professionele bemiddelaar zorgt er niet alleen voor dat de financiële afspraken worden gemaakt, maar zorgt er ook voor dat jullie je allebei in kunnen vinden. Over veel belangrijke financiële zaken moeten afspraken worden gemaakt:
- hoogte van de kinderalimentatie en partneralimentatie,
- wie er in de woning blijft wonen,
- spaarrekeningen, verzekeringen,
- aanspraken op het pensioen,
- hypotheek, schulden, banktegoeden,
- verdeling auto en goederen, etc, etc.
De rol van mediator bij scheiding is ook het er voor zorgen dat alle zakelijke aangelegenheden die bij een echtscheiding komen kijken worden geregeld.
Ouderschapsplan
Speciale aandacht zal bij de mediation uitgaan naar de regeling voor de kinderen. Dat is ook nodig. Bij het aanvragen van de echtscheiding bij de rechtbank is een gedegen ouderschapsplan van belang. Er zullen afspraken moeten worden gemaakt wat er gebeurt met de kinderen.
- Hoe gaan jullie de zorg voor jullie kinderen inrichten?
- Voor welke omgangsregeling kiezen jullie?
- Gaan jullie voor co-ouderschap?
- Kiezen jullie voor een situatie waarbij de kinderen in het ouderlijk huis kunnen blijven wonen?
- Wanneer zijn de kinderen waar?
- Wat zijn de afspraken over de feestdagen en de vakanties?
Allemaal zaken die geregeld moeten worden. De rol van mediator bij scheiding is hierbij nog belangrijker. Alleen als jullie beide achter het ouderschapsplan staan, is de kans dat dit ook nageleefd wordt het grootst. Ruzie over het ouderschapsplan of het niet naleven daarvan komt het welzijn van de kinderen niet ten goede. De mediator speelt hierbij een belangrijke rol.
Verschil tussen mediator en scheidingsadvocaat
Het grote verschil, als je voor een advocaat kiest om je echtscheiding te regelen, is dat deze advocaat er helemaal voor jou alleen is. De advocaat zal er voor zorgen dat jij zo goed mogelijk uit de scheiding komt. Je advocaat zal proberen voor jou het maximale uit je scheiding te halen. Een scheidingsadvocaat is er voor jou.
Onderling eruit komen is dan niet meer aan de orde. Via de rechtbank zal de advocaat alles waar jij recht op hebt, en wat je wilt, opeisen. Of je ex-partner het daar mee eens is, of je ex-partner verschrikkelijk boos wordt, of je ex-partner het allemaal wel kan betalen, het maakt niet uit. De advocaat haalt alles eruit wat er mogelijk voor je in zit.
Of het inschakelen van een scheidingsadvocaat handig is hangt van jullie situatie af. Wel is het zo dat als er kinderen in het spel zijn een, door woede en wrok gevoede, slechte relatie met je ex meestal zijn weerslag op de kinderen kent. Ook als er na je echtscheiding nog zaken moeten worden afgestemd of afgesproken, zal dit niet eenvoudig zijn als je met je ex op voet van oorlog leeft.
Kosten van een mediator bij scheiding
Een mediator vraagt flinke uurtarieven. Mediators vragen ongeveer dezelfde tarieven die echtscheidingsadvocaten vragen. Deze tarieven zijn niet bepaald goedkoop. Wel is het zo dat de totale kosten vooraf redelijk zijn in te schatten. Een mediator bij scheiding van een huwelijk houdt over het algemeen rekening met een vast aantal uur wat nodig is om tot afspraken te komen. Ervaren mediators kunnen dat van te voren goed inschatten.
Vraag naar de tarieven en maak afspraken over het totaal bedrag en wie de kosten van de mediator bij de scheiding gaat betalen. Voor het inhuren van een scheidingsadvocaat ben je ongeveer hetzelfde tarief kwijt, maar zal er aanmerkelijk meer uren nodig zijn om tot de echtscheiding te komen. Goede mediators zijn aangesloten bij de MfN. Als je een rechtsbijstandsverzekering hebt, kan het zijn dat een flink deel van de kosten van de mediator worden vergoed.
Wanneer kiezen voor een mediator bij scheiding
Hoe moeilijk het ook voor je is, het is verstandig om het proces van uit elkaar gaan met mediation te starten. Voor de lange termijn en ook direct voor je portemonnee levert een traject bij de mediator voor je scheiding uiteindelijk het meeste op. Een mediator bij scheiding inschakelen kan je helpen met een goede start te beginnen aan je nieuwe leven.
Probeer er samen uit te komen. Het is voor jezelf en je kinderen het prettigst als jullie niet in gevecht blijven. Bij mediation gaan jullie niet de strijd met elkaar aan. Er zijn geen winnaars en er zijn geen verliezers bij mediation. Als het niet gaat, dan is er altijd nog de mogelijkheid om met een scheidingsadvocaat het gevecht aan te gaan. Het doel van een mediator bij scheiding: het creëren van een win-win situatie.