Bij een scheiding moet alles verdeeld worden. Naast het verdelen van de inboedel en de bankrekeningen moeten ook de verzekeringspolissen worden opgesplitst. Alle informatie over scheiden en verzekeringen en splitsen en verdelen van de verzekeringspolissen.
Bij een scheiding moet alles verdeeld worden. Huis, auto, inboedel, bankrekeningen, noem maar op. Alles moet worden verdeeld en dus ook de verzekeringen en alles wat daarbij hoort. Bij scheiden en verzekeringen komt wel het een en ander kijken.
Een verzekering heeft ook een waarde. Het verdelen van de verzekeringen bij een echtscheiding kan de nodige problemen en gedoe met zich meebrengen. Geld en wie wat en hoeveel krijgt brengt altijd discussie en ongenoegen met zich mee. Sommige verzekeringen als een kapitaalverzekering, levensverzekering of lijfrentepolis hebben nu eenmaal een bepaalde waarde. Een waarde die gedurende de looptijd van de verzekering is opgebouwd.
De waarde van dit soort verzekeringen wordt ook wel afkoopwaarde genoemd. Deze verzekeringen worden dan ook wel waardeverzekeringen genoemd. De eerste stap bij scheiden en verzekeringen verdelen is dan ook een lijst te maken met welke polissen allemaal zijn afgesloten en wat ze waard waren op de dag dat een van de ex-partners ergens anders is gaan wonen.
Bepalen van de waarde bij scheiden en verzekeringen verdelen
Bij de boedelverdeling moet dus ook nauwkeurig gekeken worden naar wat de verzekering waar is. Voor alle waardeverzekeringen dient op de dag van scheiding bepaald te worden wat elke verzekering waard is. De dag van de scheiding wordt uiteindelijk definitief bepaald door de rechter. Vaak is dit echter de dag waarop een van de partners het huis heeft verlaten.
Vraag voor deze dag de geldwaarde van de verschillende waardeverzekeringen op bij de verzekeringsmaatschappij. Laat dit mailen of in een brief bevestigen. Ook de waardetoename tot de dag dat de scheiding wordt uitgesproken is ook van belang. Wie de premie betaalt heeft dan ook recht op de waardetoename van de verzekering vanaf het moment dat de betaling niet meer uit de gezamenlijk pot kwam.
Een aantal verzekeringen moeten worden gewijzigd of aangepast
Verzekeringspremies lopen door tot het moment dat je deze hebt opgezegd. Heb je de verzekeringspolis dus niet opgezegd of niet op naam van je ex-partner gezet dan moet je deze blijven betalen. Het is natuurlijk niet prettig als je de autoverzekering moet doorbetalen als de auto naar je ex is gegaan. Ook niet als die dure rechtsbijstandverzekering op jouw naam blijft doorlopen terwijl je heel zuinig moet zijn om rond te komen naar je scheiding.
Ook als het huis niet meer op jouw naam staat wil je niet de opstalverzekering en inboedelverzekering blijven betalen. Moet je de inboedelverzekering niet verlagen omdat immers de helft van de inboedel naar je partner is gegaan? Bij scheiden en verzekeringen komt het erop neer dat je de verzekeringszaken snel en zorgvuldig regelt wil je niet onnodig verzekeringspremies betalen.
Scheiden en verzekeringen betekent ook afsluiten nieuwe verzekeringspolissen
Als je gaat scheiden dan kan het ook betekenen dat bepaalde verzekeringen op naam van je ex komen of blijven. Op dat moment ben jij en mogelijk ook je kinderen niet goed verzekerd.
- Liep er een verzekering via de werkgever van je ex en heb je daar geen recht meer op?
- Is de autoverzekering door je ex stop gezet en weet jij van niets?
- Is de aansprakelijkheidsverzekering voor je kinderen nog wel betaald of moet je een nieuwe afsluiten omdat je ex deze niet meer betaald?
Je zult bij scheiden en verzekeringen verdelen alles goed op een rijtje moeten zetten. Wees nauwkeurig want het kan je een hoop geld kosten. Scheiden en verzekeringen is een vraagstuk op zich. Het inschakelen van een verzekeringsadviseur om je verzekeringssituatie eens goed door te nemen na je scheiding is geen gek idee om te doen.
Verzekeringen opdelen of uitkopen bij scheiden
Bij scheiden en verzekeringen geldt dat alles verdeeld moet worden. De waarde van de verzekeringen en alle lopende verzekeringspolissen. Het openbreken van de polissen kan kosten met zich meebrengen. Een boete voor het vroegtijdig beëindigen van de polis. Houdt hier rekening mee. Ook bestaat de mogelijkheid om de verzekeringspolissen niet op te zeggen maar te splitsen. Iedere partij gaat door met dezelfde verzekering maar dan op eigen naam.
Ook is het mogelijk dat één van de partners de hele verzekering overneemt. Bij scheiden en verzekeringen is het dan wel de bedoeling dat de ene partner de andere partner uitkoopt. De waarde van de verzekeringspolis en de helft van de kosten worden door de ex-partners onderling verdeeld. Bij scheiden en verzekeringen dienen alle polissen te worden aangepast.
Vergeet dure en overbodige verzekeringen niet op te zeggen bij een scheiding
Bij een echtscheiding kunnen er veel financiële problemen ontstaan
Het inkomen wordt voor beide partijen minder en de kosten nemen flink toe. Immers er moet met hetzelfde inkomen twee huishoudens onderhouden worden. Wellicht moet er zelfs een extra lening afgesloten worden. Dan zit je niet te wachten op onnodige kosten. Scheiden en verzekeringen opzeggen horen bij elkaar. De doorlopende reisverzekering, de rechtsbijstandverzekering, de no-claim autoverzekering, allemaal polissen waar u snel van af moet als je krap in je geld zit. Pak het onderdeel scheiden en verzekeringen daarom zorgvuldig en goed op als je een echtscheiding moet afwikkelen.