Ik ben onzeker over de toekomst. Hoe ziet mijn situatie er financieel uit na mijn scheiding? Heb ik nog geld om van te leven? Bij een scheiding komt er in korte tijd financieel veel op u af. De scheiding financieel regelen is een vraagstuk op zich.
U moet veel financiële beslissingen nemen waar u voor een flink deel van uw leven mee te maken krijgt. Zorgvuldigheid is daarbij een vereiste. Een hoop kosten lopen door en u krijgt met onkosten te maken waar u helemaal zelf voor moet opdraaien.

Een echtscheiding betekent vaak dat de kosten verdubbeld worden. Iedere partner maakt zijn eigen kosten en waarbij het totale inkomen hetzelfde blijft. Zorgvuldig en gepland omgaan met geld is belangrijk. Je hoofd in het zand steken en hopen dat alles goed gaat zorgt voor financiële problemen.
Een scheiding financieel betekent vragen als:
- hoe wordt de alimentatie geregeld,
- hoe zit het met uw pensioen later,
- moet de woning verkocht worden,
- hoe zit het met de belasting,
en niet in de laatste plaats:
- heb ik voldoende inkomen om van te leven?
Daarnaast brengt een scheiding financieel nog flink wat kosten met zich mee. Alle adviseurs die u nodig heeft als de mediator, advocaat en notaris hebben allemaal uurtarieven die niet misselijk zijn. Maar ook de verkoop van het huis en de aankoop van uw nieuwe huis of de huur van uw nieuwe woning brengen kosten met zich mee.
Maar wellicht is de financiële onzekerheid nog het grootste probleem direct na de scheiding. De scheiding financieel goed regelen betekent ook antwoorden op de vragen:
- hoe moet het verder,
- hoeveel inkomen heeft u na afloop van de scheiding,
- kunt u wel een nieuwe woning betalen,
- hoeveel geld blijft er over.
Allemaal financiële vraagstukken waar u niet meteen duidelijkheid over krijgt. De scheiding financieel zal u op een rijtje moeten krijgen.
De scheiding financieel met de hypotheek en de hypotheekaftrek
De hypotheek is niet het meest eenvoudigste onderwerp bij een scheiding. Financieel is er veel te regelen bij een echtscheiding en dat geldt ook voor de hypotheek en de financiële afhandeling van het eigen huis. Het gaat bij hypotheken vaak niet om kleine bedragen. Ook omdat een hypotheek ook betekent een dak boven het hoofd is het zaak om de financiële zaken rondom de eigen woning en de hypotheek snel en goed te regelen. De gevolgen van de scheiding financieel en de hypotheek in het bijzonder leveren vaak veel onzekerheid en veel vragen op.
Zorg dat u geen financiële verrassingen van de belastingdienst krijgt
Ook voor de belasting heeft een echtscheiding financiële gevolgen. Niet alleen voor de situatie na uw officiële echtscheiding maar ook voor de periode ervoor verandert er financieel het één en ander.
Geld zorgen bij scheiding? Vanaf het moment van het besluit om te scheiden moet je de financiën goed in de gaten houden. Geld zorgen zijn vaak een probleem bij een echtscheiding.
U krijgt te maken met heffingskortingen, hypotheekrenteaftrek, alimentatie, e.d. De belastingdienst bekijkt u financieel helemaal anders op het moment dat de partner de eigen woning verlaat. Fiscaal kan er heel wat veranderen voor u. Door u goed te informeren komt u niet voor financiële verrassingen van de fiscus te staan.
Wat zijn de financiële gevolgen voor uw pensioen na de scheiding
U heeft samen met uw ex-partner pensioen opgebouwd. Ook het pensioen moet worden verdeeld na de scheiding. Hoe gaat dat in zijn werk. Financieel heeft een echtscheiding gevolgen voor het partnerpensioen, nabestaandenpensioen, flexpensioen en ouderdomspensioen. Zorg dat u de financiële aspecten van uw echtscheiding binnen twee jaar regelt met uw pensioenuitvoerder.
De scheiding financieel heeft voor het eigen huis de meeste gevolgen
Bij een eigen woning gaat het om grote bedragen. Het huis heeft een grote waard en de hypotheek brengt ook financieel verplichtingen met zich mee. U moet de hypotheek hoe dan ook elke maand blijven betalen. Een eigen huis is bij een echtscheiding vooral een financiële aangelegenheid én een financiële zorg. Wil één van de partners de andere partner uitkopen of moet de eigen woning wegens gebrek aan financiën worden verkocht.
De financiële afwikkeling van het eigen huis is niet iets wat u op de lange termijn kan schuiven. Het huis is bij de scheiding financieel een belangrijke zorg en moet op tijd aangepakt en opgelost worden. De hypotheek blijft altijd doorlopen en blijft ook uw beide verantwoordelijkheid.
Na een scheiding geven financiën veel onzekerheid en financieel is er veel te regelen
De scheiding financieel goed regelen is belangrijk. Het is niet de bedoeling om door een ondoordachte schuld nog jaren achtervolgd te worden. Steek uw hoofd niet in het zand maar pas de scheiding financieel zo snel mogelijk en zo goed mogelijk op.