Je wilt scheiden en weet niet wat je te wachten staat. Je wilt weten hoe de scheiding procedure verloopt. Als je kiest voor mediation start je echtscheiding met het maken van afspraken.
Een mediator zal je als onafhankelijk bemiddelaar helpen om over alle belangrijke zaken van je scheiding afspraken te maken. De bemiddelaar is neutraal en trekt niemand voor in de gesprekken.
De mediator zal er op uit zijn dat jij en je ex-partner overeenstemming krijgen over de belangrijke onderwerpen die moeten worden geregeld. Zorgvuldigheid is daarbij van belang omdat een mediationtraject alleen maar werkt als beide partijen instemmen met de gemaakte afspraken. De afspraken over de kinderen en de financiën vormen de hoofdmoot van de moeilijke en belangrijkste afspraken.
De scheiding procedure begint met afspraken maken
De procedure die bij een echtscheiding met behulp van een mediator tot stand komt kent de volgende onderdelen van de scheidingsprocedure. Als eerste worden er afspraken gemaakt over de belangrijkste onderwerpen. Deze onderwerpen als het ouderschapsplan, partneralimentatie, kinderalimentatie, de woning, schulden en banktegoeden, inboedelverdeling, omgangsregeling van de kinderen en pensioenrechten. Al deze zaken zullen besproken moeten worden en afspraken over worden gemaakt. Dat is de eerste en belangrijkste stap in de scheiding procedure.
Vastleggen van de gemaakte scheiding afspraken
Als de afspraken zijn gemaakt en er is overeenstemming over dan is je scheiding eigenlijk al rond. De belangrijkste horde is dan al genomen in de scheiding procedure. De afspraken moeten vervolgens worden vastgelegd in een scheidingsconvenant. Dit zijn eigenlijk jullie scheidingspapieren. Als er minderjarige kinderen zijn dan moet er daarnaast een ouderschapsplan gemaakt worden met de afspraken over de kinderen daarin. Deze twee documenten dienen vervolgens bij de rechtbank te worden ingediend.
Start van formele scheiding procedure bij de rechtbank
Vervolgens dient een echtscheiding advocaat het scheidingsconvenant en het ouderschapsplan in bij de rechtbank. De echtscheiding advocaat dient daarbij een verzoekschrift in. Hierin wordt verzocht om het huwelijk te ontbinden met inachtneming van de onderling gemaakte afspraken. De rechter dient deze gemaakte afspraken om te zetten in een beschikking. Als jij en je ex er met mediation uit zijn gekomen dan zal de beschikking voor de rechter over het algemeen een hamerstuk zijn.
Afronding scheiding procedure
Als de rechter de beschikking heeft afgegeven is de ontbinding van je huwelijk met de gemaakte afspraken daaronder afgerond en rest alleen nog een inschrijving in de gemeentelijke basisadministratie. Je bent pas echt officieel gescheiden als dat gebeurt is. De laatste stap in de procedure is wel de eenvoudigste. Je dient met de beschikking van de rechtbank naar het stadhuis van je woonplaats te gaan om dit in te laten schrijven in de gemeentelijke administratie. Als je naar buiten loopt ben je gescheiden en kun je nieuwe leven van start gaan.
Je nieuwe leven kan beginnen
Nu je weet waar je aan toe bent en alle afspraken zijn gemaakt kun je invulling gaan geven aan je nieuwe leven. Neem de tijd om alle emoties tot rust te laten komen. Je hebt een zware periode achter de rug en met het uitspreken van de scheiding door de rechter is daar nog geen einde aan gekomen. Neem de tijd voor jezelf.