Advertentie

Je hebt een echtscheiding achter de rug en denkt over een nieuwe relatie in je leven. Je vraagt je af of je daar al aan toe bent? Uit onderzoek blijkt dat gemiddeld binnen twaalf maanden de zoektocht naar een nieuwe relatie na scheiding weer begint.

Advertentie

Een vraagstuk wat iedereen die gescheiden is vroeg of laat gaat bezighouden is: ‘Wanneer ben ik weer toe aan een nieuwe relatie na scheiding?’. Sommige raken tijdens de echtscheiding al in paniek en zijn bang en onzeker dat ze nooit meer een nieuwe partner na het scheiden zullen krijgen.

nieuwe relatie na scheiding

De helft van alle gescheiden mannen en vrouwen starten de zoektocht naar een nieuwe partner binnen enkele maanden na de scheiding. Een aantal begint daar zelfs tijdens de scheiding al mee. Binnen twaalf maanden zijn alle gescheiden mensen gemiddeld op zoek naar een nieuwe man of vrouw in hun leven.

Advertentie

Begin voorzichtig met een nieuwe relatie na scheiding

Stort je niet meteen in een nieuw avontuur op liefdesgebied. Er is veel op je afgekomen na de scheiding en om goed in je vel te zitten moet je dat verwerken. Neem de tijd daarvoor en wees niet bang dat je niet een nieuwe relatie zult vinden. Het is ook niet erg als je een tijd alleen bent. Het is zelf goed voor je als je een tijdje op jezelf bent aangewezen.

Zorg dat je tot rust komt en je lekker in je vel zit voordat je op zoek gaat naar een nieuwe levensgezel. Maar ook naar je kinderen moet je het in het begin van je nieuwe relatie na de scheiding rustig aan doen. In de periode van beginnende verliefdheid is het niet slim om je kinderen al kennis te laten maken met je nieuwe vlam.

De scheiding is al heel verwarrend voor ze geweest en als de nieuwe partner nog in de beginfase zit lopen zij kans dat ook zij weer afscheid moeten gaan nemen. Ook dat hun vader en of hun moeder een nieuwe partner krijgen vergt emotioneel best wel wat van je kinderen. Ga daar door ook zorgvuldig en voorzichtig mee om bij een nieuwe relatie na scheiding.

Vervalt de partneralimentatie bij nieuwe relatie na scheiding?

Als één van de partners een nieuwe relatie krijgt en deze partner krijgt partneralimentatie, vervalt dan de verplichting tot het betalen van de partneralimentatie? Een logische gedachte want bij een nieuwe partner worden bepaalde kosten gedeeld of zelfs helemaal niet meer betaald. Toch zijn de wettelijke regels streng. De partneralimentatie vervalt bij een nieuwe relatie pas als er:

  • getrouwd is,
  • als er een geregistreerd partnerschap is afgesloten,
  • als de nieuwe partners dusdanig samenleven als ware zijn getrouwd.

Dan alleen, en de criteria zijn streng, hoeft er geen partneralimentatie meer betaald te worden.

Uw ex mag de partneralimentatie dus niet zomaar stop zetten. Er moet echt sprak zijn van samenwonen. Volgens de wet is er sprake van samenwonen als er sprak is van een duurzame affectieve relatie waarbij jij en je nieuwe partner elkaar wederzijds verzorgen met elkaar samenwonen en een gemeenschappelijke huishouding voeren. Dit betekent dus niet dat je ex zomaar de partneralimentatie mag stopzetten bij een nieuwe relatie na jullie scheiden.

Nieuwe relatie na scheiding en de kinderen

Houdt er rekening mee dat een nieuwe partner voor de kinderen niet zo prettig hoeft te zijn als deze nieuwe relatie voor jou is. Ze kunnen je nieuwe vlam zien als een indringer die alle aandacht van hun ouder opeist. Aandacht die niet minder naar hun gaat. Ook betekent een nieuwe geliefde voor hun ook een definitief einde aan hun mogelijke hoop op een hereniging van hun ouders. Ga dus ook niet over één nacht ijs en bereidt de komst van je nieuwe geliefde goed voor.

Voor kinderen is het een raar idee dat hun ouders afspraakjes maken en daten. Ze kunnen zich daar erg ongemakkelijk over voelen. Dit kan betekenen dat ze je nieuwe partner niet direct juichend zullen begroeten. Ook het feit dat ze jou nu moeten delen is geen prettig idee voor ze. Zorg er dus voor dat je in deze periode hun alle aandacht geeft en geef ze het gevoel dat ze speciaal voor je zijn. Laat het niet gebeuren dat ze geen aandacht van je krijgen doordat je er niet bent voor ze vanwege je nieuwe vlam.

Wees in deze periode zeer attent voor hun gevoelens. Laat je kinderen ook niet meteen kennismaken met je nieuwe relatie. Zij hebben ook hun tijd nodig om zich aan alles aan te passen. Laat je kinderen pas met je nieuwe geliefde kennismaken als de liefdesrelatie de serieuze kant op gaat. Neem de tijd voor alles en verwacht niet dat je kinderen, jij en je nieuwe vlam direct een hecht gezinnetje kunnen gaan vormen. Daar gaat veel tijd overheen. Een nieuwe relatie na scheiding kost veel tijd. Neem die tijd ook.

Pas op bij nieuwe relatie voor rebound oftewel noodrelatie

Een nieuwe relatie na scheiding wordt regelmatig ‘in paniek’ aangegaan. Rebound relatie wordt dit ook genoemd. In de eerste weken van de scheiding wordt er al druk gezocht naar een nieuwe geliefde. De angst om alleen te zijn is voor velen een reden om zich in het dating circuit te storten. Maar ook omdat ze alleen de touwtjes niet aan elkaar kunnen knopen. Ze kunnen alleen de opvoeding niet aan of kunnen het alleen financieel gewoon niet bolwerken. En niet in de laatste plaats omdat ze weer een gewoon stel willen zijn. Dit zijn zelden relaties die succesvol zijn. De nieuwe relatie na scheiding is niet oprecht en gedoemd te mislukken.

Een goede nieuwe partner vind je alleen bij een goede nieuwe ik

Neem de tijd voor jezelf. Er zijn heel veel mensen zonder partner. Je bent niet de enige. Het is helemaal geen ramp om geen partner te hebben. Ga als jezelf weer goed in je vel zit rustig op zoek naar een geliefde die wel bij je past. Haastige spoed is zelden goed. Neem je tijd en doe het rustig aan.

Waarde: 5.0. van 1.
Even wachten…