Je gaat scheiden en wilt weten of bemiddeling bij je scheiding wat voor je is. Bij scheidingsbemiddeling maak je onder begeleiding van een scheidingsbemiddelaar afspraken met je ex-partner over alle zaken die je moet regelen voor je scheiding.
Een scheidingsbemiddeling traject ga je in als je er gezamenlijk uit wilt komen. Een onafhankelijke en onpartijdige scheidingsbemiddelaar helpt jullie daar dan bij.
Als je een echtscheiding in onderling overleg kunt regelen is dat de beste optie om je echtscheiding tot een goed einde te brengen. Mediators zijn er in getraind om als onafhankelijke derde alle te nemen beslissingen de revue te laten passeren en ervoor te zorgen dat jij en je ex-partner hierover ook daadwerkelijk beslissingen te laten nemen.
Hoe gaat een scheidingsbemiddeling in zijn werk?
Over het algemeen is het bemiddelingsproces een vrij standaard werkwijze die ongeveer vier tot acht gesprekken nodig heeft. Bij elk scheidingsbemiddeling gesprek is er alle ruimte om je wensen en grieven kenbaar te maken. Per gesprek wordt er een onderdeel van je scheiding besproken en worden er, als het maar enigszins kan, besluiten genomen.
Na elk scheidingsbemiddeling gesprek wordt alles op papier vastgelegd zodat er geen onduidelijkheid of discussie is over hetgeen in het bemiddelingstraject is afgesproken. Uiteindelijk worden alle gemaakte afspraken gebundeld in een zogenaamd echtscheidingsconvenant. Ook worden er na elk gesprek opdrachten gegeven ter voorbereiding op het volgende gesprek.
Het resultaat van scheidingsbemiddeling is een echtscheidingsconvenant
Als er in de scheidingsbemiddeling gesprekken over alle punten overeenstemming is bereikt dan wordt er een echtscheidingsconvenant opgemaakt die door beide ex-partners ondertekend moet worden. Jullie hebben dan overeenstemming over alle belangrijke zaken van de scheiding. Het moeilijkste deel van het scheidingsbemiddeling traject is dan klaar.
Het ondertekende echtscheidingsconvenant wordt met een gezamenlijk verzoek tot het uitspreken van de scheiding naar de rechtbank gestuurd. Dit is voor de rechtbank dan een hamerstuk en binnen een maand zal de rechtbank de scheiding uitspreken. Hierna kan er uitvoering worden gegeven aan hetgeen is afgesproken tijdens de bemiddeling en is opgesteld in het convenant.
Snelle bemiddeling bij scheiding? Bij scheidingsbemiddeling zijn over het algemeen drie tot zes gesprekken voldoende om tot een echtscheiding convenant te komen. Scheiden kan via bemiddeling snel en bevredigend geregeld worden.
Als de scheiding vervolgens is ingeschreven bij de gemeente bent u officieel gescheiden. Een scheiding regelen via een echtscheidingsbemiddeling kan snel en vlotjes verlopen als u beiden de scheiding in enige harmonie wilt regelen.
Belangrijkste voordelen van scheidingsbemiddeling
Het grote voordeel van bemiddeling bij je scheiding is dat je alles zelf in de hand hebt. Je kunt zelf afspraken maken, je kunt zelf aangeven en onderhandelen over wat jij belangrijk vindt. Bij een rechtszaak kun je dat ook wel aangeven maar beslist uiteindelijk de rechter. Daarnaast voorkom je frustraties omdat er niet wordt gevochten om de winst.
In overleg probeer je eruit te komen, wat betekent dat je ook na de scheiding normaal met elkaar kan blijven overleggen. Dat is prettig als er kinderen bij de scheiding betrokken zijn. Ook al wil je uit elkaar, jullie zullen over de kinderen met elkaar in contact blijven. Ook zijn de kosten bij scheidingsbemiddeling lager. Je hebt gezamenlijk maar één raadsman/scheidingsbemiddelaar nodig wat scheelt in de kosten.
Omdat je er sneller uitkomt, hoeft er door de scheidingsbemiddelaar ten opzichte van de echtscheidingsadvocaat minder uren gemaakt te worden wat natuurlijk ook scheelt in de portemonnee.
Scheidingsbemiddeling wordt ook wel mediation genoemd
Bemiddeling bij een scheiding wordt ook wel mediation genoemd. Het bemiddelen bij een scheiding biedt meestal meer voordelen dan het inschakelen van een echtscheidingsadvocaat. Laat je van te voren goed informeren en weeg de voordelen en nadelen tegen elkaar af.