In de schulden na scheiding: hoe kom ik van mijn schuld af na het einde van mijn relatie? De periode van een scheiding is al vervelend, maar kan nog veel vervelender worden als er plotseling sprake is van een aanzienlijke schuld.
De financiën zijn na het verbreken van een relatie zijn altijd een punt van grote zorg. Je hebt niet meer samen de bereidheid om er uit te komen. Je hebt letterlijk geen cent meer voor elkaar over. En grote schulden na scheiding zit je niet te wachten.
Daarbij komt nog dat na het verbreken van de relatie de kosten vaak verdubbelen. Ieder krijgt immers zijn eigen huishouding te betalen en moet ook eigen huishouding op poten zetten. Dat kost geld. En als er dan plotseling schulden na scheiding om de hoek komen kijken wordt de situatie financieel in één keer erg moeilijk.
Breng schulden na scheiding in kaart en zorg snel voor duidelijkheid
Je ex heeft wellicht schulden aangegaan waar jij na het scheiden pas van op de hoogte bent geraakt. Flinke schulden na scheiding kunnen onverwacht snel ontstaan. Verschillende creditcards, dure producten op afbetalen of eenvoudigweg een persoonlijke lening afgesloten. Ook kan het zijn dat na de scheiding blijkt dat er een grote schuld op het huis blijkt te zitten omdat de verkoopprijs niet voldoende is om de schuld van de afgesloten hypotheek te voldoen.
Extra attent moet je zijn als je ex-partner een eigen bedrijf heeft of had. Als het bedrijf van je ex een eenmanszaak is en je bent in gemeenschap van goederen getrouwd, dan zijn de schulden van het bedrijf ook jouw schulden na scheiding. Zorg daarom dat je na het verbreken van je relatie zo snel mogelijk zich krijgt op je schulden na scheiding. Bij voorkeur al voor het uit elkaar gaan.
Hypotheek schulden na scheiding blijven doorlopen na einde relatie
Een belangrijke schuldenpost na het verbreken van de relatie zijn de kosten van het eigen huis. De schuldeiser heeft geen enkele boodschap aan je persoonlijke situatie. Als er de lening of hypotheek schuld niet meer afgelost worden dan worden de schuldeisers altijd zenuwachtig en hebben ze maar één doel: hoe zorgen wij ervoor dat wij ons geld krijgen.
Ben je al een paar jaar vertrokken uit het nog niet verkochte eigen huis en betaalt je ex die er al jaren woont de hypotheekrente, dan blijf jij gewoon nog steeds aansprakelijk voor de hypotheek schuld. Als je ex plotseling niet meer betaald, ook al hebben jullie dat schriftelijk afgesproken, dan komt de bank gewoon bij jou aan de deur kloppen om de schuld te innen. Dus ook gewoon de schuld na scheiding die je ex veroorzaakt.
Ook moet je de verkoopwaarde en de hypotheekschuld goed in de gaten houden. Het kan zijn dan de verkoopprijs niet hoog genoeg is om de hypotheekschuld te voldoen. Zorg dat je niet voor een onverwachte schulden na scheiding komt te staan.
Soort relatie bepaalt aansprakelijkheid schulden na scheiding
De meest onzekere situatie, als het gaat om schulden na het einde van de relatie, is als je bent getrouwd in gemeenschap van goederen. Gemeenschap van goederen betekent ook gemeenschap van schulden. Je bent dan helemaal afhankelijk wat je ex heeft uitgespookt voor dat de relatie werd beëindigd. Zorg dat je zo snel mogelijk inzicht krijgt in de gemeenschappelijke financiële situatie.
Blokkeer bankrekeningen en creditcards waar jullie samen verantwoordelijk voor zijn en maak direct afspraken over het geld en de betalingen die door moeten lopen. Schulden na scheiding moet je zo veel mogelijk voor zijn. De tijd na het scheiden is toch al geen pretje en grote schulden na het scheiden maken je leven er niet beter op. Waren jij en je ex niet getrouwd en was er ook geen samenlevingscontract opgesteld dan ben je alleen verantwoordelijk voor de schulden na scheiding die je zelf hebt gemaakt of aan hebt mee getekend.
Hebben jullie een samenlevingsovereenkomst kijk deze dan na. Hierin staat duidelijk voor welke schuld je wel en niet verantwoordelijk bent en welke schulden na scheiding voor jou zijn, waar je dus na het einde van je relatie rekening mee moet houden.
Je kunt pas van schulden na het einde relatie afkomen als je de schuldenlast kent
Zorg dat je zo snel mogelijk zich krijgt op de schulden die je kent en ook de schulden die je mogelijk nog niet kent. Pak deze zo snel mogelijk aan. Schulden kunnen snel oplopen en de meeste schuldeisers, zoals hypotheek leveranciers hebben er geen enkele boodschap aan dat je vanwege je scheiding wat krap zit.