Je wilt scheiden. De koek is op en je wilt een echtscheiding aanvragen. Maar wat moet er geregeld worden? Je vraagt je af: ‘Waar moet ik beginnen? Wat moet ik regelen bij een scheiding? Wat moet ik doen? Hoe zit een scheiding in elkaar?’ Een stappenplan bij echtscheiding geeft houvast. Hoe gaat een scheiding in zijn werk.
Als je hebt besloten om te scheiden, komt er veel op je af. Veel emoties, maar ook veel zaken die goed geregeld moeten worden. Welke stappen worden onderscheiden bij een scheiding. Wat komt er bij het ontbinden van een huwelijk kijken. Wat moet er geregeld worden om uit elkaar te gaan.
Er komt veel kijken bij een scheiding. Je moet je met zaken bezig houden waar je je nog nooit mee bezig hebt gehouden. Daarnaast heb je met allerlei emoties te maken die allemaal nog zijn plekje moeten hebben. Waarschijnlijk heb je een echtscheiding nog nooit meegemaakt.
Wat je vooral niet moet doen, is alles op zijn beloop laten, je hoofd in het zand steken. Je moet opstaan en het gaan regelen en in de onderhandeling met je ex-partner vooral op het eindresultaat voor jezelf richten en de emoties zoveel mogelijk uitschakelen. Het gaat om belangrijke beslissingen voor de rest van je leven en dat van je kinderen. Wat moet je regelen als je gaat scheiden?
Stappenplan bij echtscheiding
De volgende stappen geven je inzicht wat er bij een echtscheiding moet gebeuren en wat je moet regelen om te scheiden.
Stap 1: besluit om uit elkaar te gaan
Het eerst wat je moet regelen is het daadwerkelijke besluit, en dan vooral de communicatie daarover. Wellicht is dit de belangrijkste stap in dit stappenplan bij echtscheiding. Heb jij het besluit genomen en moet je het je partner vertellen of heeft je partner jouw vertelt dat deze wil scheiden? Of wellicht zijn jullie samen tot de conclusie gekomen dat uit elkaar gaan de beste oplossing is?
Hoe dan ook, het is belangrijk dat het vertellen van het besluit niet het startpunt van een vechtscheiding wordt. Bij een vechtscheiding zijn er alleen maar verliezers. Ondanks alle negatieve emoties is het verstandig om je toekomst in de gaten te houden. Je moet er samen uit komen om verder te kunnen. Focus je daar op.
Stap 2: zoek een goede mediator
Bij een scheiding komt veel om de hoek kijken. Een goede mediator kan jullie helpen om de scheidingsprocedure in goede banen te leiden en te houden. Een mediator is een onafhankelijk bemiddelaar die ervoor zorgt dat jullie er gezamenlijk uit komen. Dat jullie tot gezamenlijke, door jullie beide gedragen, afspraken komen. Dit betekent afspraken over de financiën, woning, kinderen, verdeling, kortom alles wat bij een echtscheiding komt kijken.
Gezamenlijke overeenstemming is belangrijk. Niet alleen voor je eigen rust, maar ook omdat er in je nieuwe leven na de scheiding de kans dan groot is dat ook aan deze afspraken gehouden wordt.
Stap 3: bereken de alimentatie
Ook al ga je uit elkaar, je dient financieel voor elkaar te blijven zorgen. Het betalen of ontvangen van alimentatie dient daarvoor. Om te weten of er voor de ander financieel gezorgd moet worden, dient er een behoefteberekening plaats te vinden. Een berekening die bepaalt hoeveel er nodig is aan alimentatie. Voor de ander, die de alimentatie moet betalen, dient er een draagkrachtberekening te worden gemaakt.
Dan is duidelijk wat de ene ex-partner nodig heeft en de andere ex-partner kan betalen. De alimentatie is een belangrijke stap in het stappenplan dat goed geregeld moet worden.
Stap 4: maak lijst bezittingen en schulden
Als jullie in gemeenschap van goederen zijn getrouwd, dan moeten alle goederen die tijdens de huwelijkse periode gezamenlijk zijn aangeschaft, verdeeld worden. Niet alleen alle goederen als de auto, woning, stoelen, eettafel, fotoapparatuur, etc dienen te worden verdeeld. Ook jullie hele financiën dient te worden verdeeld.
Denk hierbij aan de bankrekeningen, hypotheekschuld, aandelen, pensioen, spaarrekeningen, etc. die verdeeld moeten worden. Ook schulden zoals bijvoorbeeld van de belastingdienst of creditkaart dienen te worden verdeeld.
Stap 5: maak afspraken met elkaar
Er moeten bij een echtscheiding afspraken met elkaar gemaakt worden over na de scheiding. Belangrijke onderwerpen zijn daarbij de woning, alimentatie, verdeling van de spullen en financiën, maar vooral de afspraken over de kinderen.
Er moet geregeld worden wie er in de woning blijft wonen of dat de woning wordt verkocht. Hoeveel alimentatie de één de ander moet betalen. Welke spullen naar de één gaat en wat de ander daar voor terug krijgt. Waar gaan de kinderen wonen, hoe ziet de omgangsregeling eruit, hoe gaat de informatie uitwisseling en moeten er afspraken over de opvoeding gemaakt worden.
Als je je afvraagt wat is nu het belangrijkste wat ik moet regelen bij een scheiding, dan is het wel dat je bij elke stap in dit stappenplan bij echtscheiding met elkaar in gesprek moet blijven. Hoe moeilijk het met alle, en vaak ook sterk negatieve, emoties dat ook is. Blijf in gesprek met elkaar. Focus op het resultaat voor jezelf en je kinderen.
Stap 6: maak echtscheidingsconvenant
Alle afspraken die je maakt met je ex-partner staan in het echtscheidingsconvenant. Dit is een soort van contract dat jullie met elkaar afsluiten waarin staat wat jullie afspreken te doen als de scheiding wordt uitgesproken. Een officieel document dat bij de rechter moet worden ingediend.
De rechter zal aan de hand van jullie convenant besluiten of de scheiding wordt uitgesproken. Voor het indienen van deze set van afspraken bij de rechtbank is wel een advocaat nodig.
Stap 7: maak een ouderschapsplan
Hebben jullie kinderen die nog minderjarig zijn, dan is het opstellen van een ouderschapsplan een verplichting om te mogen scheiden van elkaar. Het ouderschapsplan dient gelijk met het echtscheidingsconvenant te worden ingediend bij de rechtbank. In het ouderschapsplan staan alle afspraken over de kinderen.
Afspraken over de hoogte van de kinderalimentatie, de omgangsregeling, afspraken over de zorg voor de kinderen, de informatie uitwisseling, opvoedkundige afspraken, etc.
Zorg ervoor dat je je kinderen goed door de scheiding heen helpt. Wat moet ik regelen voor onze kinderen moet de hoofdvraag bij je scheiding zijn. Het goed regelen voor je kinderen is de allerbelangrijkste stap in jouw stappenplan bij een echtscheiding.
Je kunt in het ouderschapsplan alles vermelden wat jullie belangrijk vinden om te regelen voor je kind of kinderen. Als jullie er samen niet uitkomen, dan is het ook mogelijk om eenzijdig een verzoekschrift met ouderschapsplan bij de rechter in te dienen. Je ex-partner kan dan bij de rechter aangeven waarom deze het er niet mee eens is.
Stap 8: Aanvragen van de scheiding
Het daadwerkelijke verzoek aan de rechtbank om jullie huwelijk te ontbinden is als het goed is een formaliteit. Met het opstellen van het convenant en het ouderschapsplan zijn jullie er samen uit en zal de rechter jullie scheiding uitspreken. Als de rechter geen aanvullende vragen heeft, dan is de scheiding verder een schriftelijke aangelegenheid.
De advocaat dient jullie verzoekschrift in te dienen bij de rechtbank. Staat je partner er niet achter om te scheiden, dan is het ook mogelijk om een eenzijdig verzoek tot een scheiding in te dienen.
Stap 9: Uitspraak van de rechter
Als de rechter van de advocaat alle papieren heeft gekregen, dan zal deze een uitspraak doen over jullie scheiding. Dit is een formaliteit als jullie er met elkaar over eens zijn hoe de zaken aan te pakken na de scheiding. Alleen als de rechter het niet eens is met jullie afspraken, dan wordt jullie verzoekschrift in de rechtbank behandeld en moeten jullie voor de rechter verschijnen.
Jullie advocaat zal de scheiding als deze is uitgesproken laten inschrijven in burgerlijke stand van de gemeente. Op het moment dat dit is gebeurd, zijn jullie daadwerkelijk gescheiden.
Stap 10: Ondertekenen acte van berusting
Als jullie scheiding is uitgesproken, dan moeten jullie nog aangeven dat jullie er akkoord mee zijn. Dit gebeurt middels het onderteken van een acte van berusting. Een document dat jullie beide dienen te ondertekenen. Dit hoeven jullie niet gezamenlijk te doen, het ondertekenen kan per post worden afgehandeld.
Ondertekent één van jullie dit niet, dan kan jullie echtscheiding pas na drie maanden worden ingeschreven bij de gemeente. Deze drie maanden moeten worden aangehouden in verband met de hoger beroep termijn.
Stap 11: Inschrijving bij de gemeente
De laatste stap in dit stappenplan bij echtscheiding is de inschrijving in het gemeentelijk register. Jullie scheiding is pas echt definitief als deze is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. De advocaat zal hiervoor zorgen. Weet wel dat als dit een half jaar na de hoger beroep termijn niet is gebeurt, je huwelijk gewoon intact blijft.
Stappenplan bij echtscheiding zijn hoofdlijnen
Elke scheiding heeft zijn unieke kanten. Iedereen is anders, elke gezinssituatie is anders dus het uiteindelijke stappenplan bij een echtscheiding is anders. Dit stappenplan bij echtscheiding is een richtlijn hoe een scheiding in zijn werk gaat.
Als je te maken krijgt met een vechtscheiding dan is het antwoord op de vraag: ‘Wat moet ik regelen?’, een hele ander antwoord dan: ‘Wat moet ik regelen als wij het eens zijn met elkaar?’ In plaats van een mediator moet u een scheidingsadvocaat regelen. Het stappenplan bij een echtscheiding ziet er dan heel anders uit.
Zijn jullie het niet met elkaar eens, dan zullen jullie geen mediator maar allebei een scheidingsadvocaat in de arm moeten nemen. Jouw advocaat zal alleen jouw belangen behartigen en er voor jou zoveel mogelijk uitslepen. Een groot deel van het stappenplan van je scheiding zal vooral bepaald worden door de tegenstand van je ex-partner.
Wat moet ik regelen als ik wil scheiden?
Het eerste wat je moet regelen als je wilt scheiden, is ervoor zorgen dat je goed geïnformeerd bent. Weet dat de scheiding de basis is voor je nieuwe toekomst. Regel dat dus goed. Zorg dat je alles op een rijtje krijgt. Ook al heb je je nog nooit met jullie financiën bemoeid, doe het nu wel.
Laat je ook goed informeren. Je scheiding is de eerste stap in je nieuwe leven. Volg dit stappenplan bij echtscheiding en probeer bij elke stap informatie te verzamelen hoe deze stap in je scheiding zo goed mogelijk te nemen.