Als u in gemeenschap van goederen bent getrouwd dan is de helft van de bezittingen van u en de helft van de bezittingen van uw ex. Bent u onder huwelijkse voorwaarden getrouwd dan moet bij de verdeling bezittingen die in de huwelijkse voorwaarden zijn genoemd buiten de verdeling laten.
Alle gezamenlijke bezittingen moeten gelijk verdeeld worden. Ook al was de ene stoel de stoel waar je ex altijd op zat en is zijn naam erin gegraveerd, dan is deze ook voor de helft van jou en moet deze meegenomen worden in de gelijkelijk verdeling.

Iedere partner heeft recht op de helft van de bezittingen. Nu is het niet makkelijk om alles in tweeën te verdelen bij een scheiding. Een rechter zal vragen een verdelen bezittingen lijst op te stellen van gewenste goederen en de waarde daarvan. Komen partners niet uit het verdelen van de bezittingen dan zal de waarde worden meegenomen om te kijken of alles gelijk verdeeld is of om de ene partner de andere partner voor de goederen de waarde te laten betalen. Dus als de ene partner de stoel perse toegewezen wil krijgen dan zal de rechter kunnen besluiten dat de andere de waarde van de stoel uitbetaald krijgt.
Verdelen bezittingen en goederen van de inboedel
Bij het verdelen van de inboedel gaat het om alle goederen die u gezamenlijk met uw partner bezit. Hierbij moet u denken aan de spullen die u in huis heeft staan als de meubels, het bed, de kasten, de keukenspullen, de zaagmachine, het tuingereedschap, de koffers, de stereo-installatie, de computer, de breimachine, de auto, de caravan, etc.
De rechter zal meestal vragen van de inboedel een lijst te maken met de dagwaarde erbij. Bij een niet gelijke verdeling kan de rechter besluiten de ander dan te compenseren middels een geldbedrag ter waarde van het verschil. Krijgt de één de stoel van 500,- dan dient deze de andere partner 250,- te betalen. Zo kan het verdelen van de inboedel na de scheiding fifty/fifty plaatsvinden.
Een uitzondering hierop vormen de zogenaamde verknochte goederen. Dit zijn goederen die sterk verbonden zijn met één van de partners, zoals bijvoorbeeld een smartengeld uitkering of een specifieke erfenis speciaal voor deze persoon nagelaten. Deze goederen tellen niet mee bij verdelen bezittingen en verdelen inboedel na de scheiding.
Ook de woning, spaargeld en schulden moeten gelijk worden verdeeld
Alle bezittingen moet worden verdeeld dus ook alle financiële bezittingen. Bij verdelen bezittingen hoort ook verdelen geld. Denk hierbij aan de spaarrekeningen, privérekeningen, creditcard schulden, air-Miles, lijfrentepolissen, levensverzekeringen, lijfrente verzekeringen, noem maar op. Alles dient door twee gedeeld te worden.
Hetzelfde geldt bij het verdelen van de woning. Vaak zit hier een hypotheek schuld op en is er een spaarrekening aan gekoppeld. Ook is er soms sprake van overwaarde. Verdelen bezittingen betekent dat dit allemaal moet worden verdeeld. De woning wordt vaak toebedeeld aan één van de partners. Die moet dan de andere partner dan compenseren in geld. Hypotheekschuld, waarde van de woningen en alle aan de hypotheek verbonden spaarproducten zullen in twee moeten worden verdeeld.
Verdelen van geldelijke bezittingen zijn vaak eenvoudig. Deze zaken liggen vast. Anders wordt het als voor het uit huis gaan heimelijk bedragen opzij gezet zijn. Verdelen bezittingen, goederen, inboedel en geld kan nog wel eens verhitte discussies geven.
Verdelen van de rechten op pensioen na de scheiding
Behalve verdelen bezittingen dienen ook de pensioenrechten die zijn opgebouwd tijdens de scheiding te worden verdeeld als de pensioengerechtigde leeftijd is bereikt. Binnen twee jaar na de scheiding moet bij de pensioenverzekeraar het verzoek voor de verdeling zijn ingediend. Als één van de partners altijd heeft gewerkt en de andere partner zat thuis met de kinderen dan kan deze partner aanspraak maken op een deel van het tijdens het huwelijk opgebouwde pensioen. Het verdelen van het pensioen na de scheiding wordt geregeld door de pensioenverzekeraar.
Verdelen van goederen en bezitting na scheiding gebeurt op fifty/fifty basis
Verdelen bezittingen, goederen en inboedel bij een echtscheiding gebeurt op basis van gelijkheid. Alles wordt door tweeën gedeeld. Kan dit niet dan krijgt de ander een geldbedrag wat de niet verdeelde goederen moet compenseren. De waarde van elk item is natuurlijk weer een punt van discussie.