Hoe gaat de verdeling van bezittingen en de boedelscheiding bij huwelijkse voorwaarden? Bij een verdeling bij huwelijkse voorwaarden is het verdelen van de bezittingen anders dan bij gemeenschap van goederen.
Bij gemeenschap van goederen moet alles door twee gedeeld worden. Ieder heeft recht op de helft van de gezamenlijke bezittingen. Bij een huwelijk op voorwaarden ligt dan anders.
Bij een huwelijk op huwelijkse voorwaarden zijn er bezittingen en goederen en mogelijk geld die niet mag worden meegenomen in een verdeling tijdens de scheidingsprocedure. De verdeling bij huwelijkse voorwaarden lijkt in de praktijk vaak wel op een verdeling op basis van gemeenschap van goederen.
Verdeling bij huwelijkse voorwaarden moet vaak gewoon plaatsvinden
Als er getrouwd wordt op huwelijkse voorwaarden dan volgt er bijna altijd nog een gewone boedelscheiding. Tijdens het trouwen wordt er weliswaar een lijst opgesteld van zaken die tot één van de partners toebehoren maar tijdens het huwelijk wordt er zoveel gemeenschappelijk aangeschaft dat er alsnog veel verdeeld moet worden. Daarnaast zullen de meest goederen op de huwelijkse voorwaarden lijst al niet meer in de huishouding aanwezig zijn. Voor ingebracht geld geldt dit niet. Dit blijft op de lijst staan en verouderd niet. Voor het ingebrachte geld is de verdeling bij huwelijkse voorwaarden van toepassing.
Bedrijf hoeft niet verkocht te worden bij huwelijkse voorwaarden
Veel ondernemers zullen als ze gaan trouwen dit onder huwelijkse voorwaarden doen. Niet alleen is dat prettig als het bedrijf onverhoopt failliet gaat en op die manier niet het hele gezin en het privéleven van de ondernemer onder het faillissement komt te leiden. Ook is het bij een scheiding prettig als het bedrijf niet wordt meegenomen in de ellende. Als het bedrijf niet is meegenomen in de huwelijkse voorwaarden moet het bedrijf net als alle andere goederen gewoon verdeeld worden. In de praktijk zal dat betekenen dat het bedrijf moet worden verkocht. Dit is natuurlijk niet bepaald prettig voor de gescheiden ondernemer.
Verdelen van bezittingen en schulden bij huwelijkse voorwaarden vaak niet veel anders
Omdat er gedurende het huwelijk veel goederen gezamenlijk worden gekocht blijkt de hoeveelheid te verdelen inboedel en goederen in de praktijk vaak meer op het verdelen volgens gemeenschap van goederen dan een verdeling bij huwelijkse voorwaarden.