Hoe zit het met ons koophuis en de hypotheek als wij gaan scheiden? Dit kan een grote financiële bottleneck worden in de toekomst. Scheiding en koophuis, hoe zit dat u precies allemaal in elkaar?
Een koophuis is de belangrijkste bezittingen die bij een scheiding tussen de ex-partners verdeeld moeten worden. Hierbij spelen niet alleen juridische en fiscale regels een rol maar vooral goed zicht op de financiële haalbaarheid speelt een belangrijke rol.

Bij scheiding en koophuis zijn er een aantal belangrijke vragen die beantwoord moeten worden en waar u rekening mee moet houden:
- heeft de woning overwaarde,
- hoe groot is de hypotheekschuld op de woning,
- is het koophuis gezamenlijk bezit of eigendom van één,
- welke verzekeringen zitten er aan de hypotheek van het koophuis,
- wil er iemand in de koopwoning blijven wonen,
- welke beleggingen zijn er aan de hypotheek verbonden,
- hoe wordt de koopwoning opgevoerd in de aangifte voor de belasting,
- wie blijft er voorlopig in de koopwoning wonen?
Er zijn verschillende opties mogelijk. Bij een scheiding is de financiële situatie na de scheiding van groot belang. Scheiding en koophuis, wat is financieel haalbaar?
Scheiding en koophuis: één neemt koophuis over
Als iemand in het koophuis wil blijven wonen, kan dat financieel dan wel? Het is dan belangrijk om alles goed door te rekenen. Sowieso is het bij een scheiding van groot belang op tijd te weten wat de financiële situatie is en zal worden. Met een hypotheek valt niet te spotten, die moet altijd betaald worden. De grote vraag bij het overnemen van het koophuis bij een scheiding: ‘is het te betalen?’
Je hebt een eigen huis en ligt in scheiding. Ook je koopwoning zal verdeeld moeten worden. Blijf jij er wonen, laat je je uitkopen of ga je verkopen?
Zorg dat u weet wat het inkomen van de bewoner na de scheiding is en bezoek de bank om te laten adviseren of de hypotheek na de scheiding te verkrijgen en te betalen is.
Scheiding en koophuis betekent vooral alles goed en zorgvuldig doorrekenen. Als iemand in de woning blijft wonen dan wordt de hypotheeklening op één naam gezet. De hypotheekverstrekker zal dan controleren of degene die in de woning blijft voldoende inkomen heeft om deze hypotheeklening alleen voort te zetten.
Scheiding en koophuis: voorlopig in de woning blijven wonen
Tot het koophuis verkocht is of tot het moment dat één van jullie in het koophuis gaat wonen is er een tijdelijke situatie. U kunt samen afspreken wie er voorlopig in het koophuis blijft wonen en hoeveel deze aan de hypotheek moet bijdragen. Is het niet mogelijk om hier afspraken over te maken dan kan een rechter tot een voorlopige voorziening besluiten voor het gebruik van de eigen woning. Ook in deze situatie is de financiële haalbaarheid van belang. De hypotheek zal en moet betaald worden. U hoeft geen overdrachtsbelasting te betalen als u uw ex-partner uitkoopt.
Scheiding en koophuis: de eigen woning te koop zetten
Als geen van jullie beiden in de woning wil blijven wonen of het is voor jullie beide niet mogelijk het koophuis over te nemen, dan kan deze te koop gezet worden. Houdt er wel rekening mee dat zolang de woning te koop staat de hypotheek wel doorbetaald moet worden. Een woning kan lange tijd te koop staan. Denk erom: u en uw partner blijven volledig verantwoordelijk voor het voldoen van de gehele restschuld van de hypotheek.
Verantwoordelijkheid voor hypotheekschuld blijft
Tot dat de hypotheek is afgelost of is overgenomen blijft elke partner hoofdelijk aansprakelijk voor de hypotheekschuld. Zolang bij hypotheekverstrekker uw naam op de hypotheekakte staat, blijft u volledig verantwoordelijk voor het voldoen van de gehele restschuld van de hypotheeklening. Houdt dat bij scheiding en koophuis altijd in de gaten. Zolang de overdracht niet is getekend blijft u verantwoordelijk voor het betalen van de maandelijkse hypotheek rente.