De hypotheek na scheiding is een belangrijke maar ingewikkelde zaak bij een echtscheiding. Van welke hypotheek maakt u gebruik? Zitten er levensverzekeringen of beleggingsrekeningen aan de hypotheek gekoppeld? Hoe groot is de schuld: gevolgen en betaling na scheiden.
Hoeveel is er al afgelost? Kan de hypotheek nog betaald worden als een partner ergens anders gaat wonen? In de meeste gevallen bent u gezamenlijk eigenaar van de woning. En ook na de scheiding blijft u gezamenlijk verantwoordelijk voor de schuld.

U bent dus ook gezamenlijk eigenaar van de hypotheek en de hypotheek lasten, ook na de scheiding. U bent en blijft verantwoordelijk voor de hypotheek en de hypotheek schulden na de scheiding. Verantwoordelijk tot de hypotheek is overgenomen door u of uw ex-partner, of tot de hypotheek is afgelost door verkoop van de woning.
De hypotheek na scheiding is voor veel mensen vaak een ingewikkeld onderwerp bij een echtscheiding. Omdat het bij hypotheken om grote bedragen gaat, zitten er behoorlijke financiële consequenties aan hoe het verder moet met de hypotheek op het huis na de scheiding.
Betaling van de hypotheek na scheiding
U heeft indertijd samen een huis gekocht. U hebt samen een hypotheek, maar er komt een echtscheiding aan. Nu bent u, of wilt u, gaan scheiden en vraagt zich af wat er met de hypotheek van het huis moet gebeuren. De vraag hoe het nu verder moet met de hypotheek na scheiding is niet zo’n lastige vraag. De hypotheek is afgesloten door uw beide.
- U bent samen verantwoordelijk voor de hypotheek schuld.
- De hypotheekschuld is van u samen, ook na het uitspreken van de echtscheiding.
- U bent en blijft dus medeverantwoordelijk voor deze schuld.
U zult, samen met uw ex-partner, er voor zorg moeten dragen dat deze hypotheekschuld wordt afgelost of dat de maandelijkse rentebetalingen van de hypotheek doorgang blijven vinden. Zolang dat gebeurt hoeft u zich geen zorgen te maken over uw hypotheek na de echtscheiding.
Hypotheek verplichting blijft voor beiden doorlopen na de echtscheiding
De praktijk zal echter anders zijn. U zult niet samen met uw ex-partner in het huis willen blijven wonen. Dit betekent dat of u of uw ex-partner ergens anders zal gaan wonen. Degenen die in het huis blijft wonen zal de schuld over moeten nemen. Hierbij moet niet alleen met het inkomen rekening worden gehouden, maar ook met de alimentatie en de renteaftrek.
Kan deze dat niet betalen, dan zal het huis moeten worden verkocht om de hypotheek na het scheiden af te kunnen lossen. Indien de ene partner ergens anders is gaan wonen, maar deze ex-partner betaalt mee aan de hypotheekrente, dan mag deze voor twee jaar de hypotheekrente nog aftrekken.
Uitkopen ex-partner om van hypotheek na scheiding af te komen
Samen het huis aanhouden na een scheiding, terwijl nog maar één in woont, is onverstandig en behoorlijk duur. Allebei de partners mogen de hypotheekrente aftrekken, maar degene die vertrokken is mag dat nog maar voor een periode van twee jaar. Daarna is de renteaftrek afgelopen en mag alleen degene die er nog woont, voor alleen zijn deel van het eigendom van het huis, hypotheek aftrekken.
Het is daarom verstandig om zo snel mogelijk de zaken rondom de eigendom van het huis en de hypotheek over het huis zo snel mogelijk te regelen. Dit betekent de keus uit twee mogelijkheden:
- het huis verkopen,
- de ex-partner uitkopen.
Dit zijn de enige mogelijkheden om de verplichtingen van de hypotheek na de scheiding te regelen.
Hypotheek en scheiding? Hoe kun je het best de hypotheek bij de echtscheiding regelen? Partner uitkopen of deel verkopen? Denk erom: de hypotheek schuld blijft tot de overdracht of verkoop gezamenlijke verantwoordelijkheid.
Als de ene partner de andere partner uitkoopt, zal het huis getaxeerd moeten worden en zal de partner zijn deel van de waarde van het huis moeten krijgen. In de praktijk betekent dit dat hiermee voor het eigendomsdeel van het huis de hypotheek afgelost wordt. De helft van de overwaarde kan vervolgens in de zak worden gestoken om aan de nieuwe woning te besteden.
In principe bent u geen overdrachtsbelasting verschuldigd als u uw ex-partner uitkoopt. Vaak is uitkopen niet mogelijk omdat de hypotheek op twee inkomens is afgesloten, waardoor het voor allebei de partners te duur wordt om alleen de hypotheek kosten van het huis te dragen. Het huis zal in dat geval moeten worden verkocht. De hypotheek wordt dan afgelost en de overwaarde verdeeld.
Hypotheek moet na uitkopen wel betaald kunnen worden
Als één partner de hypotheek na de scheiding overneemt, zal de hypotheek moeten worden verhoogd. De bank die de hypotheek verstrekt heeft, zal zich hierin moeten kunnen vinden. Er moet voldoende inkomen zijn om na de echtscheiding de hypotheek te kunnen betalen. De banken hanteren hiervoor een wettelijk bepaald bedrag wat maximaal geleend mag worden bij een hypotheek.
Het is wel zo dat deze hypotheek verhoging fiscaal aftrekbaar is. Er zal bij de hypotheek aanvraag ook rekening gehouden moeten worden met de alimentatie verplichtingen die mogelijk nog bepaald moeten worden. Alimentatie heeft invloed op de hoogte van het inkomen bij het bepalen van een hypotheek na scheiding.
De hypotheek is vaak een ingewikkeld onderwerp bij een scheiding
Het regelen van de lening op het huis is geen eenvoudige zaak. Het is verstandig om u door een onafhankelijk deskundige goed te laten informeren hoe de hypotheek na scheiding te regelen. De aflossingsverplichtingen blijven gewoon doorlopen. Als u uw hypotheek even niet betaalt, dan riskeert u een BKR-registratie. U bent dan verder van huis dan u denkt. Het zal dan niet meer lukken om de komende vijf jaar een nieuwe hypotheek of andere vorm van lening te kunnen krijgen. Onderzoek de hypotheek na scheiding dus goed.